'Weidemelk', 'On the way to PlanetProof', 'Beter Leven' of 'biologisch': er zijn ontzettend veel keurmerken voor zuivel in de supermarkt. En daar moet verandering in komen vindt Wakker Dier. Zij willen dat alle zuivel in de supermarkt een duidelijk dierenwelzijn-keurmerk krijgt.
Melk van koeien die ten minste 120 dagen per jaar 6 uur in de wei staan, of melk met het keurmerk 'On the wat to PlanetProof'. Het zijn keurmerken waar Wakker Dier niet tevreden mee is. Want als consument weet je nog niet goed wat je dan koopt.

"Wat wij graag zouden zien is dat supermarkten al hun zuivel voorzien van een goed dierenwelzijn keurmerk", zegt Collin Molenaar van Wakker Dier tegen Editie NL. "Op dit moment zijn er zoveel keurmerken maar wat ons betreft zijn er maar twee goed genoeg." En dat zijn de keurmerken 'Biologisch' en 'Beter Leven'.
"Want van bijvoorbeeld het keurmerk 'Weidemelk' daarvan weet je dat koeien vier maanden per jaar buiten staan, en dat is goed. Maar je weet niet hoe het dier leeft in de stal, waar het de meeste tijd doorbrengt."
Te veel keurmerken
LTO Nederland vindt ook dat er veel keurmerken zijn, toch zien zij liever een ander keurmerk op de verpakking. "Wakker Dier pleit voor dierenwelzijn, maar binnen de melkveehouderij zijn er nog meer factoren die belangrijk zijn", zegt Erwin Wunnekink - voorzitter vakgroep melkveehouderij en melkveehouder van LTO Nederland. "Zo moeten we kijken naar de CO2-uitstoot en naar het milieu. Wat we eigenlijk willen is een duurzame melkveehouderij gevat in één keurmerk."
LTO Nederland is dus nog op zoek naar een keurmerk dat al deze onderwerpen aan bod laat komen. "On the way to PlanetProof ' is wel een keurmerk dat over zowel het dier als het milieu gaat." Wakker Dier vindt dat dat te weinig over het dierenwelzijn gaat en ziet liever overal het keurmerk 'Biologisch' of 'Beter Leven' op.
"Biologisch is heel goed", gaat Wunnekink verder. "Maar als we eerlijk zijn is dat maar 3,5 procent van de totale afzet in Nederland. En wat je eigenlijk wil met een keurmerk is dat je ook voor de gangbare melk eisen stelt."

Wat volgens Wunnekink momenteel het probleem is dat er te veel welzijnsorganisaties zijn die voor hun eigen doel een keurmerk willen. "Organisaties worden daar steeds activistischer in. En de supermarkten worden daarin gedwongen om daarin een keuze te maken."
Hij ziet het dan ook niet snel gebeuren dat er maar één of twee keurmerken komen. "Ik vrees gezien alle tegenstrijdige belangen dat dat een utopie is. Ik ben zelf ook melkveehouder en als ik zie wat Milieu Defensie wil wat betreft CO2-reductie en ander voer, en wat Wakker Dier wil qua dierenwelzijn. Dat kan ik niet met elkaar in balans brengen."
Als hij de consument dan nu moet adviseren welk keurmerk te kopen dan denkt hij net als Wakker Dier dat het keurmerk 'Biologisch' momenteel de beste keuze is voor dier en boer.