Ga naar de inhoud
Mooie plaatjes

Even nagenieten: de afgelopen nachten was het poollicht te zien

Een foto van het poollicht vanaf Ameland Beeld © Marcel Renou

Het is vandaag nagenieten voor liefhebbers: gisteren en eergisteren was 's nachts namelijk het poollicht te zien. Dan moest je alleen wel op de meest noordelijke punten van Nederland staan, bijvoorbeeld op Ameland. Hen die daar waren leverde het mooie plaatjes op.

Voor het ontstaan van zo'n poollicht is er een zogeheten zonnewind nodig. Dat is een stroom van deeltjes van het zonne-oppervlak, die dan met een grote snelheid richting de aarde wordt geslingerd. Gevaarlijk? Nee, want het zogeheten aardmagnetisch veld dat om de aarde heen zit buigt de deeltjes af richting de poolstreken. Daar komt energie bij vrij die wij waarnemen in de vorm van poollicht.

Een mooi fenomeen dat, wanneer het plaatsvindt, goed te zien is in Scandinavische landen. Dat het bij ons nu ook goed zichtbaar was, is volgens meteoroloog Marc de Jong iets minder vanzelfsprekend. "Je ziet het hier misschien een paar keer per jaar. En alleen op het noordelijkste puntje van het land."

We staan als land vaak te ver van het spektakel af om het te zien. "En het moet helder zijn. Als het bewolkt is dan zie je het niet." Wie dus echt wil genieten van die gekleurde lichtgordijnen, kan het best 's winters afreizen naar de meest noordelijke streken. Al zijn de foto's van de afgelopen twee nachten voor nu ook mooi.