Airsoftwapens op school. En dan niet stiekem, maar omdat het bij de onderwijsmethode hoort. Het hoort allemaal bij het plan voor een nieuwe basisschool in Lelystad. Kinderen met speciale behoeften leren hier in gamesetting, omdat dat beter zou zijn. "Het gaat ons vooral om het stukje discipline en zelfbeheersing."
Op de website van de zogeheten RLG School staan foto's van kinderen met nepwapens. Dat zorgt voor flink wat onrust op sociale media.
Initiatiefnemer Sebastiaan Thie bedacht het concept echter niet met kwade bedoelingen. Hij vindt dat een groot aantal onderwijsinstellingen problemen heeft met het aanbieden van gepast onderwijs voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. "Met deze methode hoop ik beter in te kunnen spelen op de behoeften van deze kinderen."
Bewegen en gamen
Belangrijke aspecten van zijn methode zijn bewegen en gamen. "We gebruiken de wauw-factor van het gamen", legt Thie uit. "Zo gaat de lesstof leven. Dat doen we bijvoorbeeld met de stelling van Pythagoras: die moet worden opgelost om een missie te voltooien. Zulk soort dingen leren kinderen enorm snel in gamevorm."

Hoe hij dan op airsoftwapens uitkwam als onderdeel van zijn concept? "We zijn ooit begonnen met schietsport om kinderen minder te laten gamen. We bedachten een sport op basis van games en gebruikten hierbij airsoftwapens."
Thie gaat verder: "We merkten dat we kinderen via de sport snel dingen konden aanleren en dat regels bleven hangen." Dus ook bij kinderen met autisme en ADHD, wat Thie zelf 'speciale gaven' noemt. "Ze leerden zich zowel disciplinair als sociaal snel ontwikkelen. Ook buiten de sport groeiden ze door en deden ze het beter op school."
Speciale behoeften
Hierop besloot Thie om een programma te ontwikkelen dat gericht is op kinderen met speciale leerbehoeften. "We merkten dat we de kinderen vaak beter konden helpen dan de ouders zelf. En dat zijn we gaan doen."
Met een alternatief schoolconcept dus, voor kinderen bij wie het reguliere onderwijs niet past. "Het gaat vooral om het stukje discipline en zelfbeheersing", legt de initiatiefnemer uit. "Dat is wat mij betreft belangrijker dan een les wiskunde."
Niet ongebruikelijk
Hoewel het initiatief wellicht ongebruikelijk klinkt, legt onderwijshistoricus Pieter Slaman van de Universiteit Leiden uit dat er in Nederland veel vrijheid is wanneer het gaat om de inrichting van het onderwijs. "In principe heeft de overheid heel weinig te zeggen over wat jouw concept en aanpak is. Dat heeft zijn grond in de schoolstrijd van 1917. Toen bemoeide de staat zich te veel met de christelijke scholen."

De onderwijshistoricus zegt naast de methode van Thie wel meer 'gekke' voorbeelden te kennen. "Denk bijvoorbeeld aan de Steve Jobsscholen." Vernoemd naar de oprichter van techbedrijf Apple dus. Daar zouden kinderen van iPads leren en virtueel communiceren.
Ook de montessorischolen, die we nu als normaal beschouwen, waren vroeger omstreden. "Nu denkt niemand er meer over na, maar in de grond zijn dat radicale onderwijsexperimenten."
Radicaal?
Of Thie's idee dan radicaal is? Zelf vindt hij van niet. "Het is niet de bedoeling dat ieder kind in Nederland straks met een airsoftwapen naar school gaat", zegt hij. "We richten ons niet op de kinderen met wie het wél goed gaat. We willen juist de kinderen met speciale behoeften steunen."
Hij sluit af: "Sommige talenten van kinderen komen niet tot uiting omdat ze hun gedrag niet onder controle weten te houden. Dat proberen wij te veranderen."