Ga naar de inhoud
Tot 3720 meter hoogte

Wel verbinding op de Kilimanjaro, niet in Driebruggen: 'Niet te doen'

Bewoner Garth Bouman vindt de slechte verbinding in zijn dorp niet te doen Beeld © EditieNL

Terwijl sommige Nederlandse dorpen moeite hebben met een stabiele telefoonverbinding, is het op de Kilimanjaro in Tanzania inmiddels mogelijk om vrolijk door te internetten. Hoe kan het dat er in Nederland nog zogeheten witte plekken zijn, terwijl je op een hoge berg gewoon bereik hebt?

Even scrollen en liken terwijl je de Kilimanjaro beklimt: dat kan dus gewoon. Dat lukt niet helemaal tot de top van zo'n 5900 meter, maar nieuwe zendmasten zouden het wel mogelijk maken om tot een hoogte van bijna vier kilometer mobiel bereik te hebben.

Socials en veiligheid

De afgelopen jaren is de verbinding op de berg flink vooruitgegaan, vertelt Hjörids, reisconsulent bij Tanzania Specialist vanuit Tanzania zelf. "Mensen kunnen er gewoon goed internetten en bellen", zegt zij tegen EditieNL. "Dat is wel handig als je iets op sociale media wilt plaatsen."

T-Mobile
Lees ook:
T-Mobile haalt Huawei uit zendmasten, kernnetwerk 'volgt later'

Hjörids gaat verder: "Echt wel uniek dat je zelfs daarboven verbinding hebt." En dat is niet alleen leuk, maar ook nuttig. "Qua bergingen en reddingswerkzaamheden kan het levensreddend zijn."

'Als een gek naar boven'

Er is dus verbinding op de Kilimanjaro, maar in het dorp Driebruggen blijkt een goed netwerk faciliteren een uitdaging. "Het speelt heel erg, die verbinding", vertelt Garth Bouman van het dorpsteam. Hij krijgt veel telefoontjes, omdat hij een eigen bedrijf heeft. "Maar ik moet ze altijd laten gaan."

'Netflix
Lees ook:
'Netflix en Google moeten meebetalen aan telecomnetwerken'

Of hij rent naar eigen zeggen als een gek naar de bovenverdieping. "Daar heb ik namelijk nog een redelijke verbinding. Beneden ben ik er bijna zeker van dat hij weg komt te vallen."

Eén streepje

Bouman is niet de enige die last heeft van een slechte verbinding. "Dat is in heel veel huizen hier in het dorp zo." Zelfs de 4G werkt niet goed. "Als je boven in je scherm kijkt, dan staat er maar één streepje. Het is echt geen doen."

"Als ik buiten sta op de begane grond, in de richting van de mast, dan gaat het wel beter", zegt hij. "Alleen soms dan hoor ik geen stemmen meer en dan weet ik wel hoe laat het is."

Hoe komt het dat de verbinding in Driebruggen zo slecht is?

Het is voor nu vooral dikke pech. KPN liet eerder aan EditieNL weten dat ze 99,4 procent van Nederland 'dekken' met hun netwerk. De regering heeft daarnaast bepaald dat 98 procent van de gemeenten dekking moet hebben. Het is dus goed mogelijk dat bepaalde mensen in Driebruggen net bij de ongelukkige 2 procent horen.