Ga naar de inhoud
Vanavond overleg

Crisisoverleg Catshuis: 'Tegenwoordig wordt alles een crisis genoemd'

De stikstofcrisis is een van de crisissen die vanavond worden besproken Beeld © ANP

De asielcrisis, de stikstofcrisis, de koopkrachtcrisis: er staan behoorlijk wat crisissen op de agenda voor het Catshuisoverleg vanavond. Elk thema wordt een crisis genoemd, maar is het dat ook? Of wordt het zo genoemd omdat het dan urgenter klinkt? "Hoe gaan we het dan noemen als het nog erger wordt? Want het kan zeker nog erger."

Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten komen vanavond bijeen in het Catshuis om over de asielcrisis, de stikstofcrisis en de koopkrachtcrisis te praten.

"Sommige onderwerpen zijn echt een crisis te noemen", legt politiek verslaggever Frits Wester uit aan Editie NL. "Maar er zijn ook onderwerpen die we vroeger gewoon een probleem noemden."

Rutte,
Lees ook:
Rutte, Kaag, Hoekstra en Schouten vanavond naar Catshuis voor overleg

"Als we het hebben over Ter Apel dan is dat wel echt een crisis", gaat hij verder. "Maar de woningmarktcrisis is meer een probleem dan echt een crisis. Want het kan nog veel erger. De vraag is hoe we het dan gaan noemen?"

Politici kiezen er vaak voor om iets een crisis te noemen omdat het een verzamelterm is voor allerlei problemen denkt taalkundige van het Meertens Instituut Marc Oostendorp. "Het is een soort knoedel van aan elkaar geknoopte problemen, als je het ene probleem hebt oplost dan ben je er nog niet." Toch blijft het een vage term.

Crisis
Lees ook:
Crisis op crisis: de Rijn dreigt droog te vallen (en dat gaan we merken)

"Het punt is: niemand is de baas over wanneer een crisis ook echt een crisis is. Wat de ene persoon een crisis vindt, vindt de andere een probleem en andersom. De ene heeft er niet meer gelijk in dan de andere, het ligt er maar net aan hoe je er naar kijkt."

Catastrofe

Volgens Oostendorp lijkt het wel dat er tegenwoordig eerder voor wordt gekozen iets een crisis te noemen dan vroeger. "Vroeger was het wel anders. Pas als iets echt heel erg was dan was het een crisis." Als het nu nog uit de hand loopt kunnen politici het altijd nog een catastrofe of ramp noemen. "Dat laat nog meer alarmbellen rinkelen."

Wester verwacht nog niet al te veel van het overleg van vanavond. "Het is echt nog maar de start van de gesprekken. Maar als ze er op den duur niet uitkomen dan kunnen ze er nog eentje aan het rijtje toevoegen. Want dan dreigt er een politieke crisis."