Ga naar de inhoud
Geen eigen kamer

Kamer delen om tekort tegen te gaan? 'Ook dat is het studentenleven'

Julia en Pieter denken dat het delen van een kamer met een kamergenoot wel een oplossing is Beeld © EditieNL

Nu het nieuwe collegejaar voor de deur staat moeten nieuwe studenten nog even alles op alles zetten om een kamer te vinden, en dat valt niet mee. Het is zelfs zo nijpend dat in Rotterdam studenten worden opgevangen in een schaatshal. In Enschede loopt een proef waarbij studenten hun kamer delen. Is dat de oplossing voor het kamertekort?

75 Rotterdamse studenten zijn momenteel kamergenoten. Om het acute kamertekort op te lossen slapen 75 studenten tijdelijk in een sporthal.

"Het is geen hotel maar het is een heerlijke plek om te slapen", vertelt Pieter Keijzer. Hij doet mee met de Eurekaweek, de introductieweek van de Erasmus Universiteit. "Het is een gezellige plek om mensen te ontmoeten." Na deze week gaat hij proberen een eigen kamer te vinden. Dat mag ook mét kamergenoot zijn. "Je kan met iedereen vrienden worden, dus dat lijkt me een prima oplossing."

Tijdelijke
Lees ook:
Tijdelijke woonplekken Oekraïners zouden straks kamernood studenten kunnen verlichten

Ook Julia Bouwknegt ziet het delen van een kamer als oplossing. "De huren zijn best wel hoog dus we moeten daar wel naartoe denk ik. Als het een leuk iemand is lijkt het me geen probleem om te delen. Al zou ik wel de rust na een dag studeren wel missen, maar daar kun je best een weg in vinden."

Studentenleven

Student Cas Langelaar zou het ook geen probleem vinden om permanent te moeten delen. "Het is natuurlijk een noodoplossing maar als het klikt met de ander, waarom niet? Je levert wel wat privacy in maar ja: dat is ook het studentenleven."

Introweek
Lees ook:
Introweek in Utrecht, dit keer mét mbo-studenten: ‘Bij veel activiteiten niet welkom’

Niet alleen in Rotterdam speelt dit probleem. In heel Nederland is het tekort aan kamers nijpend. "Het probleem van het woningtekort is echt heel groot", vertelt Joram van Velzen van studentenvakbond LSVB tegen Editie NL. Dat studenten kamers gaan delen kan volgens hem een van de oplossingen zijn. "Als er echt een noodsituatie ontstaat dan hebben wij niks tegen het delen van een kamer. De kamers moeten wel groot genoeg zijn om leefbaar te houden als ze worden opgedeeld."

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap Amsterdams studentencorps

In Enschede is vanaf deze week een proef aan de gang waarbij internationale studenten een kamer delen. Studentenhuisvesting De Veste heeft voor het grote tekort aan kamers 230 containerwoningen gerealiseerd. Bij 30 van die woningen wordt een kamer gedeeld. "De proef loopt onder internationale studenten en is op vrijwillige basis voor een contract van een jaar", legt Richard Ditzel van De Veste uit aan Editie NL.

28 vierkante meter

"Het gaat om kamers van 28m2 met een keuken en sanitair." Er is voor internationale studenten gekozen omdat zij het wat meer gewend zijn om een kamer te delen. "Nederlandse studenten zijn het niet zo gewend om samen een kamer te delen. Je merkt ook juist dat ze een eigen ruimte willen - soms ook met eigen sanitair en keuken."

Toch denkt hij dat het juist goed is voor studenten om te delen. "We zien ook dat veel studenten vereenzamen, vooral studenten die vanuit het buitenland hier naartoe komen. Samen een kamer delen kan die eenzaamheid tegen gaan."