Ga naar de inhoud
Crowdmanagement

Veel bezoekers Vuelta verwacht: 'Spelen live in op de drukte'

Utrecht verwacht dit weekend zo'n 400.000 bezoekers bij de start van de Vuelta, hoe leid je zo'n menigte in goede banen? Beeld © ANP

De Ronde van Spanje kleurt dit jaar drie dagen oranje wanneer de wielerronde achtereenvolgens Utrecht, Den Bosch en Breda aandoet. Verwacht wordt dat ruim een half miljoen fietsfanaten op de etappes en omringende events af zullen komen. Hoe leid je dat in goede banen?

Vooral op de eerste dag in Utrecht, waar de start van de ronde en de ploegenpresentatie zullen plaatsvinden, wordt met 300.000 tot 450.000 geschatte bezoekers topdrukte verwacht. Goede crowdmanagement is dus een must in de oude, nauwe straatjes van de Utrechtse binnenstad.

Daarom heeft planningsbedrijf uCrowds als voorbereiding op de Vuelta in kaart gebracht waar de mensen zullen staan en hoe druk het gaat worden in Utrecht. "We hebben eerst een digitale kopie gemaakt van het evenement, eigenlijk een 3D-model van de stad. Vervolgens hebben we software gemaakt om de loopstromen uit te kunnen tekenen en de situatie te kunnen simuleren."

Veertien
Lees ook:
Veertien Nederlanders op voorlopige startlijst Vuelta

"Om eerst de basissituatie te schetsen hebben we bij de gemeente informatie opgevraagd: hoeveel mensen komen op de fiets en hoeveel met het ov, en wat is de samenstelling van groepjes?", vervolgt Roland Geraerts van uCrowds. "Zij weten dit soort dingen van andere evenementen."

"Hiernaast krijgen we ook info van de organisatie van de Vuelta zodat we een profiel kunnen schetsen van de bezoekers", vervolgt Geraerts. "Met die basisinfo kun je gaan kijken: zijn er plekken waarvan je sowieso al weet dat het gaat vastlopen? Van de Tour de France weten we dat dat bij het station was langs het Beatrix Theater en bij de Croeselaan."

Knelpunten

Zodoende kan uCrowds al in de voorbereiding op het evenement nagaan waar de mogelijke knelpunten liggen, en indien nodig hier alvast maatregelen tegen nemen. Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van hekken, of het invoeren van eenrichtingsverkeer, en bij de Tour de France een aantal jaar geleden werden zelfs twee voetgangersbruggen gespannen over de Oude Gracht.

Op deze manier probeert het bedrijf dus van tevoren al de veiligheidssituatie te optimaliseren. Maar ook op de dag zelf houdt de organisatie van de Vuelta voortdurend een oogje in het zeil vertelt woordvoerder Dimitri Bonthuis. "Er wordt continu gemonitord waar het druk is, en daar kunnen we live op inspelen. Bijvoorbeeld met schermen en een druktekaart van het evenement."

Met
Lees ook:
Met Roglic heeft Vuelta alsnog een topfavoriet

"We kunnen mensen dan een kant op sturen waar het wat minder druk is, zodat je de massa gelijkmatig verdeeld over de stad", vervolgt Bonthuis. "We verwachten bijvoorbeeld nu al dat het druk wordt bij de Jaarbeurs: daar is het grote evenementenplein en daar is de start en finish. Maar ook bij een plek waar wielrenners 2 keer voorbij komen zal het druk zijn."

Hoewel er tijdens het event dus nog wel het een en ander geregeld kan worden, is Bonthuis toch ook van mening dat voorkomen beter is dan genezen, wanneer het aankomt op crowd control. "Als je het niet aan ziet komen, dan zou het kunnen zijn dat je live moet beslissen dat een bepaalde toegangsweg of plein afgesloten wordt. Dat is minder wenselijk."