Realistisch tekenen

Met handen en voeten: Rajacenna maakt 6 fotorealistische portretten tegelijk

17 augustus 2022 17:57 Aangepast: 17 augustus 2022 19:25
Kunstenaar Rajacenna tilt multitasken naar een hoger niveau door met handen en voeten zes portretten tegelijk te tekenen Beeld © Rajacenna van Dam/ Bill Scott

Waar de meeste mensen al moeite hebben om überhaupt een herkenbaar gezicht te tekenen, verbaast kunstenaar Rajacenna van Dam uit Vlaardingen het internet door maar liefst zes niet van echt te onderscheiden portretten tegelijk te tekenen. Hoe ze dat doet? Twee met links, twee met rechts en met iedere voet één. "Ik probeer er niet te veel bij na te denken."

Eerder ging de kunstenares al viral met een video waarin te zien was hoe ze met twee handen vier portretten tegelijk tekende, maar nu verbeterde ze dit kunstje dus door zes bekende gezichten tegelijk op papier te zetten: Harry Potter, Billie Eilish, Shakira, WonderWoman, Angelina Jolie en Bella Poarch.

"Het is eigenlijk een soort van multitasken", vertelt Rajacenna aan EditieNL. "Het ene moment ben ik meer met mijn handen bezig, en dan weer meer met mijn voeten. Ik wissel ook een beetje af: als ik met de ene hand wat moeilijks doe, doe ik met de andere wat makkelijkers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ashley Graham tilt multitasken als moeder naar een hoger niveau

"De kunst is eigenlijk om er niet te veel over na te denken", vervolgt de kunstenares. "Ik zet een audioboek aan zodat mijn aandacht daarbij is en ik afgeleid ben. Ik probeer het niet te veel te analyseren en op zijn beloop te laten."

Wie denkt dat Rajacenna elke vrije minuut van haar leven geïnvesteerd heeft om haar tekenkunsten te perfectioneren heeft het mis. "Ik ben rond mijn zestiende begonnen met tekenen nadat ik op vakantie geïnspireerd was geraakt door een straattekenaar. Op aanraden van vrienden heb ik toen wat werk op internet gezet en al snel kreeg ik een berichtje van een Amerikaanse uitgever dat ze mijn werk wilden publiceren. Ik tekende toen pas drie maanden."

Tijd inhalen

"Nadat ik door gezondheidsproblemen een tijdje niet kon tekenen ben ik gaan proberen om met twee handen tegelijkertijd te tekenen. Ik wilde wat sneller werken om een beetje de verloren jaren in te halen", vervolgt ze. Toen een filmpje hiervan vervolgens viral ging suggereerde een Duitse journalist om het ook eens met voeten erbij te proberen. De rest is dus geschiedenis.

Het eindresultaat: zes fotorealistischeportretten van Bella Poarch, Harry Potter, Billie Eilish, Wonder Woman, Shakira en Angelina Jolie Het eindresultaat: zes fotorealistischeportretten van Bella Poarch, Harry Potter, Billie Eilish, Wonder Woman, Shakira en Angelina Jolie

Alsof het nog niet indrukwekkend genoeg, leerde Rajacenna het tekenen zich dus ook volledig zelf aan. "Op school was ik altijd op zich wel goed in tekenen, maar had ik niet het geduld om er voor te gaan zitten. Ik vond het eigenlijk maar saai, dus leerde ik naaien tijdens de tekenles."

Toch is het Rajacenna ook niet volledig aan komen waaien. "Ik ben op zich wel snel goed in dingen, maar om echt goed te worden is het wel belangrijk om echt te focussen op één ding. Ik vind schaken bijvoorbeeld heel leuk, maar om het te leren moet je er wel tijd in steken en er zit maar een beperkt aantal uren in de dag."

Lat hoger leggen

Hoewel de limiet van het te gebruiken aantal ledematen nu wel bereikt lijkt te zijn, is Rajacenna toch niet van plan om het hier maar bij te laten. "Ik vind nieuwe dingen leren altijd leuk. Ik vind het ook leuk om lekker groot te werken en nieuwe dingen te proberen met mijn kunst. Ik blijf de lat hoger leggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore