Ga naar de inhoud
Amersfoort

Konijnen graven menselijke schedels en kaken op: 'Spectaculair'

De schedels kwamen tevoorschijn dankzij huiskonijnen Beeld © Politie Amersfoort

Een opvallende vondst van een stel konijnen afgelopen maandag. De huisdieren hebben in een tuin in Amersfoort menselijke schedels en kaken opgegraven. De Amersfoortse stadsarcheoloog Timo d'Hollosy is razend enthousiast over de vondst. "Hiervan gaat mijn hart sneller kloppen."

De konijnen van familie De Geus lopen vrij rond in de tuin. "Ze graven er wel vaker, ook in deze hoek, maar dit keer wat dieper", vertelt Wouter de Geus aan Editie NL. "Toen vroeg mijn vrouw ineens: wat ligt daar? Mijn oudste zoon Maarten pakte het op en schrok zich rot."

Hij zag eerst niet wat het was. "Mama dacht dat het een buis was", vertelt Maarten. "Ik pakte het met mijn blote handen op. Het bleek een onderkaak te zijn." 

Menselijke
Lees ook:
Menselijke schedels gevonden in water bij Zuidland

Wijkagent Diederik kreeg een melding over de aangetroffen botresten en nam een kijkje in de achtertuin van de familie. "Ter plaatse bleken de botresten wel reden om dit te onderzoeken. Ik belde met de forensische opsporing en de recherche. Toen werd het wel serieus", aldus de wijkagent.

Geschiedenis

De bewoners vertelden hem dat er vroeger, in oorlogstijd, een verzetsstrijder in het huis woonde. "De woning bleek de nodige geschiedenis te hebben uit de Tweede Wereldoorlog. Nu wordt het helemaal een bijzonder verhaal, dacht ik nog."

Het Nederlands Forensisch Instituut is ingeschakeld om samen met andere experts verder te graven en onderzoek te doen en verder te graven. Het blijkt te gaan om twee schedels en twee kaken, vertelt de Amersfoortse stadsarcheoloog Timo d’Hollosy. Hij noemt de vondst 'spectaculair'.

"Alleen al dat het door konijnen is gevonden is heel grappig", zegt hij tegen Editie NL. "Maar ik vroeg me ook meteen af: wat doen die schedels daar? Ik vind het een heel boeiend verhaal."

D’Hollosy heeft ze zelf nog niet in het echt gezien. "Ze lijken meer dan honderd jaar oud, al is dat met het blote oog moeilijk in te schatten. Het is in ieder geval geen recent materiaal. Dat betekent dat het met het verleden van Amersfoort te maken heeft, en daarvan gaat mijn hart sneller kloppen."

Naar het verhaal erachter is het tot nu toe gissen. "Het is geen begraafplaats, want de rest van de skeletten ontbreekt. Ze zijn met een doel begraven. Mensen wilden er blijkbaar graag van af. Ik denk dat het zoiets was."

Informatie uit skeletten

De afgelopen jaren zijn er wel vaker oude mensenschedels opgegraven. In de binnenstad is een groot aantal begraafplaatsen geweest, dus als je een schep in de grond zet kom je weleens wat tegen. Er zijn meer dan duizend skeletten opgegraven. Elk skelet wordt uitvoerig onderzocht."

Met een beetje geluk kunnen archeologen er van alles uit opmaken, zoals geslacht, leeftijd, leefstijl en doodsoorzaak. "Zulke skeletten vormen een enorme bron aan informatie over hoe mensen vroeger leefden."