Ga naar de inhoud
Plensbuien voorspeld

Tips voor de tuin: zo beperk je de schade na zware regenval

Jurgen Smit van het platform Tuinmanieren Beeld © Editie NL

Veel mensen zullen ernaar uitgekeken hebben: na weken van extreme droogte valt er vandaag weer regen. En niet zomaar wat druppels, maar flinke plensbuien. Niet bepaald ideaal voor je tuin, want die kan erdoor beschadigd raken. Hoe voorkom je dat je straks uitkijkt op een slagveld?

Bij een normale bui valt er zo'n 5 tot 10 millimeter water in een uur, maar vandaag kan dat volgens Buienradar maar liefst 40 millimeter per uur zijn. Een tuin van 10 vierkante meter zou in dat geval 400 liter water te verwerken krijgen. Dat is meer water dan wanneer je een uur lang doucht: daarbij verbruik je 300 liter water.

Laagste punt

Dat is niet best voor je tuin, weet Jurgen Smit van onlineplatform Tuinmanieren. "De bodem is zo droog dat het water niet meteen opneemt", vertelt hij aan Editie NL. "Dat betekent dat het meeste water niet in de grond trekt, maar het laagste punt opzoekt. Dus stroomt het over je gazon en bestrating heen."

Eerste
Lees ook:
Eerste half jaar van 2022 was zonnigste ooit gemeten in Nederland

Hoe ernstig het effect is verschilt per tuin. "Het hangt ervan af wat voor grond je hebt: zandgrond kan water wat meer hebben dan verdroogde kleigrond." Ook ligt het eraan waar in je tuin het laagste punt ligt. Bij de achterdeur of schuurdeur kan het wel een probleem zijn, want daar loopt het water misschien naar binnen. Je zou dat nog kunnen oplossen met zandzakken voor de deur."

Na een dag stroomt het water op zo'n laag punt alsnog de bodem in. Op die plekken kan de grondwaterspiegel eronder lijden, want die stijgt daar sneller. "Daar kunnen lage huizen wat meer last van krijgen. En kelders kunnen vollopen als ze omringd worden door lage gedeeltes", vertelt Smit.

Planten kapot

Bovendien doet een plensbui weinig goeds voor bloeiende planten en kruiden. "Gewassen als salie en vrouwenmantel storten helemaal in. Dat wordt een grote chaos. Bloemen knakken en slaan tegen de grond. Je kunt die bij sommige planten zoals hortensia’s het best wegknippen, zodat je meer ruimte geeft aan de overgebleven plant. "

Toch is dat niet voor elke plant een goed idee. "Er zijn planten die na een tijdje herstellen. Je kunt daarom het best eerst kijken hoe het loopt en de plant wat rust geven, om te kijken wat wel en niet herstelt."

Zie ook: Getest: zo snel neemt gortdroge grond regenwater op

03:15

Daarnaast raadt Smit aan om te zorgen dat je regenton schoon en leeg is. "Of zet een badje neer, zodat je water kunt opvangen, want de zomer is nog niet voorbij. Als het droger wordt, kun je dat water weer gebruiken."

Grond aan elkaar gekoekt

Je kunt de droogte in je tuin vergelijken met het moment dat je na een vakantie weer water geeft aan je planten, vertelt bodemexpert Roelof Stuurman van Deltares. "Dan stroomt het water niet gelijk de bakken in. Vooral niet als je snel bent; dan loopt het over de rand van de plantenbakken heen." Dat komt doordat het zand en de aarde zijn verhard, en de bovenkant aan elkaar is gekoekt. "Dus ook van zo'n eerste bui na lange tijd heeft de bodem last. Een droge bodem kan water minder goed opnemen dan een natte bodem", legt Stuurman uit.

Om planten goed te laten groeien moet de bovenste zone nat worden. "De wortelzone is de bovenste twintig centimeter. Pas als die nat is, loopt het water verder naar benden, naar het grondwater."

Voorbereiding

Om volgend jaar goed voorbereid te zijn op dit soort momenten, raadt Jurgen Smit van Tuinmanieren aan om je tuin goed vol te zetten met planten, zodat je weinig kale grond hebt. "Dan is er minder om uit te drogen. Schoffelen helpt daarom ook niet per se; daarmee creëer je juist meer kale grond. Je wil juist liever onkruid hebben, dat is beter bestand tegen spoelregen."