Ga naar de inhoud
Melati

Bloem bij Indië-herdenking: 'Symbool voor niet-vergeten'

De melati, Indische jasmijn Beeld © Getty Images

Vandaag is de Nationale Herdenking 15 augustus. Het moment waarop wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook worden vandaag alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Mensen die willen herdenken worden door de organisatie opgeroepen een melati, de Indische jasmijn, te dragen. Zo heeft elke herdenking een haar eigen bloem.

Als teken van respect, betrokkenheid en medeleven dragen mensen die willen herdenken van 5 mei tot vandaag een melati. Bijvoorbeeld in de vorm van een speld. "De bloem symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood", schrijft de organisatie over de bloem. "Zoals de geur een lang vergeten herinnering kan oproepen, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten."

Laatste
Lees ook:
Laatste klaproos voltooit monument bij Tower of London

Bloemen worden vaker ingezet bij herdenkingen. "De symboliek van bloemen is heel breed", vertelt cultureel antropoloog Irene Stengs van de VU aan Editie NL. "Het specifieke element is natuurlijk de vergankelijkheid." Zo worden bloemen niet alleen bij herdenkingen gebruikt maar gaan uitvaarten ook altijd gepaard met bloemen. "De aronskelk is een typische bloem die daarvoor gebruikt wordt."

De melati, is te koop als speld, stropdas, oorbel of manchetknoop. "Als zo'n symbool als de melati breder bekend wordt, dan herken je het meteen als iemand hem draagt. Voor de buitenwereld lijkt het alsof iedereen die zo'n symbool draagt voor hetzelfde staat." Zo'n bloem zorgt dus voor verbinding.

Zoals de melati symbool staat voor de bezetting van Nederlands-Indië, zo staat de klaproos voor de Britten symbool voor de slachtoffers van de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog.

Zonnebloemen
Bekijk ook:
Zonnebloemen voor slachtoffers MH17

In Nederland wordt een witte anjer gedragen om veteranen te herdenken en de zonnebloem is het symbool geworden van de MH17-ramp. Omdat het vliegtuig neerstortte in een veld vol zonnebloemen.

Herinneringen

"Symbolen roepen allemaal emoties op. Het doet iets met iemand omdat het herinneringen en verhalen oproept." Al hangt dat volgens haar wel van de plek af. "Klaprozen zie je ook wel langs snelweg staan, maar pas als je ze ziet liggen op oorlog gerelateerde plek krijgt de bloem betekenis."