Ga naar de inhoud
Grootste containerschip ter wereld

Spuitserenade voor superschip Ever Alot: 'Ter viering van maagdelijke eerste reis'

Het schip Ever Alot wordt op dit moment feestelijk onthaald in de Rotterdamse Haven Beeld © EditieNL

Het is vanavond feest in de Rotterdamse haven: dan komt het allergrootste containerschip ter wereld binnen. De gebeurtenis wordt gevierd met een zogeheten nautisch saluut, dat is een erehaag van waterkanonnen. In zeemanskringen staat het ook wel bekend als een spuitserenade. Welke haventradities zijn er nog meer?

Met een lengte van vierhonderd meter en een capaciteit van 24.000 zeecontainers is de Ever Alot het grootste vrachtschip ter wereld. Het schip is op dit moment bezig aan zijn eerste reis rond de wereld en wordt daarom dus feestelijk ontvangen. 

Met een spuitserenade dus. "Dat gebeurt bij schepen die voor het eerst varen, maar bijvoorbeeld ook bij een bezoek van staatshoofden aan de haven", legt een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam uit aan EditieNL. Ook de binnenkomst van de 15 miljoenste container van het jaar kon op een feestelijk welkom rekenen. "Dat was een record."

'De maagdelijke reis', noemt René Quist, hoofdredacteur van scheepvaartmagazine Schuttevaer, de eerste reis die de Ever Alot aflegt. "Het is een heuglijk moment en daarom krijgt het schip dus zo'n serenade", zegt hij. "Lang niet alle boten krijgen die."

Naast zo'n waterserenade zijn er nog wat andere scheepvaarttradities. "Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat een schip alleen door een vrouw gedoopt mag worden." Verder is er de muntceremonie, waarbij er tijdens de bouw van cruiseschepen ergens een munt in het schip wordt geplaatst. "En tijdens huwelijken en geboortes wordt er veel getoeterd en worden er vlaggen over de schepen heen gehangen."

Dit bestaat dus allemaal nog naast de spuitserenade. Waar die dan precies vandaan komt, is onduidelijk volgens conservator Diederick Wildeman van het Scheepvaartmuseum. De oorsprong van de traditie ligt waarschijnlijk in de vorige eeuw. "Je moet wel een goed waterkanon hebben en dat had men nog niet in de negentiende eeuw."

Saluutschoten

Het watersaluut is mogelijk geïnspireerd door de saluutschoten die van de zeventiende tot de negentiende eeuw werden gebruikt om schepen te verwelkomen. "Hiervoor werden losse flodders in het kanon gestopt. Hoe meer schoten een schip kreeg, hoe meer eer. Nu zijn saluutschoten niet meer zo gebruikelijk."

Weg
Lees ook:
Weg uit de Randstad | Rijn in Duitsland te laag | En grootste containerschip in aantocht

Hoewel de Ever Alot vanavond feestelijk wordt onthaald, is het voor het Rotterdamse havenbedrijf Loodswezen verder 'business as usual'. "Het zusje van dit schip is ook zo lang en komt morgenvroeg om drie uur binnen", vertelt Elco Oskam van het bedrijf. Dat de Ever Alot een erehaag krijgt, komt omdat er meer containers op passen. Maar aan die spuitende erehaag doen ze bij Loodswezen niet mee. "Wij geven de kapitein een houten schild." 

Ben
Lees ook:
Ben jij een echte schipper? Test jouw nautische kennis!