Hardrockhitte

Festival roept op om leren kleding thuis te laten: 'Dan maar zonder shirt'

12 augustus 2022 14:23 Aangepast: 12 augustus 2022 15:32
Buddie ter Meulen Beeld © EditieNL

De organisatie van het Belgische hardrock- en metalfestival Alcatraz roept haar bezoekers op om komend weekend geen leer en zwart te dragen, met oog op de warmte. Maar dat is nogal wat om te vragen van hardrock- en metalfans. Hoe kleden rockers zich verantwoord tijdens een hittegolf?

Het wordt morgen zo'n 31 graden. Voor festival Alcatraz dus genoeg reden om bezoekers af te raden om leren en zwarte kleren te dragen. En dat terwijl juist bezoekers van dat festival graag zulk soort kleding dragen. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen dan maar een wit t-shirt aandoen", zegt Buddie ter Meulen van alternatieve kledingwinkel de Popshop. "Als je altijd zwart draagt, doe je niet ineens een wit shirt aan. Daar voel je je dan niet goed bij."

"Ik denk dat ze dan liever gewoon hun shirt uittrekken, dan zie je de tattoos tenminste ook goed", vervolgt Ter Meulen. Voor wie zijn kleren liever aanhoudt zijn er gelukkig nog andere opties. "Er zijn ook zwarte kledingstukken die je met warm weer aan kan doen, zoals doorschijnende shirts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivaloutfit nodig? Modemerk maakt allerkleinste broekje ooit

Termofysioloog Koen Levels van defensie wijst erop dat het desondanks wel aan te raden is om over de kleur van kleding na te denken. "Donkere kleuren, zoals zwart, nemen heel veel warmtestraling van de zon op. Maar lichte kleuren, zeker wit, die weerkaatsen de zonnestraling. Hoe lichter de kleur, hoe meer straling wordt teruggestuurd."

Daarnaast speelt volgens de thermofysioloog het materiaal een rol. "Je moet zweet kunnen verdampen om af te koelen en dat gaat beter als je luchtig gekleed bent. Leer ademt wel een beetje dus je kan wel wat verdampen, maar sportshirts zijn bijvoorbeeld meestal van synthetisch materiaal. Dat werkt veel beter."

Laagjes

"Verder gaat het bij leer vaak om jasjes en broeken. Laagjes maken het ook warmer", vervolgt Levels. "Het probleem is dan dat je je warmte moeilijker kwijt kan. Een warme omgeving hoeft geen probleem te zijn, zolang je de warmte maar kwijt kan. Daarom is transpireren is belangrijk en als dat niet gebeurt, warmt je lichaam op."

Dit kan uiteindelijk gevaarlijke situaties opleveren, vertelt Levels. "Je kan je wat flauwer gaan voelen en hoofdpijn krijgen, of uiteindelijk zelfs flauwvallen of een hitteberoerte krijgen. In een drukke mensenmassa speelt dat nog sterker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore