Ga naar de inhoud
IJsblokjescrisis

Spanje klopt aan voor ijsblokjes: 'Kan met moeite mijn eigen klanten voorzien'

Ad Meggelaars van Ice Service Nederland is al drie keer gebeld vanuit Spanje Beeld © Editie NL

Stap een Spaanse supermarkt in en de kans is groot dat je bij het vriesvak een briefje aantreft met het maximumaantal zakken ijsblokjes dat je als klant mag kopen. Het Zuid-Europese land kampt met een groot ijsblokjestekort. Dat is zelfs in ons land te merken, zegt Ice Service Nederland. "Spanje heeft al drie keer gebeld."

Spanje kampt met een ijsblokjescrisis, zoals Spaanse media het zelf noemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste is het aanbod klein, omdat ijsproducenten dit jaar een minder grote voorraad hebben aangelegd vanwege de hoge energieprijzen. Maar ook de vraag is extra groot, nu het een extreem warme zomer is én er geen coronamaatregelen meer zijn.

Barvrouw Natalia kan erover meepraten. Het café in Madrid waar ze werkt heeft de afgelopen maand te maken met flinke tekorten. "We moeten extra vroeg opstaan om naar verschillende supermarkten te gaan om ijs te verzamelen. De voorraad is overal gelimiteerd. En de leveranciers nemen de telefoon niet op. Dus ja, het is wel moeilijk", zegt ze tegen Editie NL.

Soms moeten haar gasten het daarom met minder blokjes doen. "Sommige dagen kiezen we ervoor om frisdranken te serveren met minder ijs. Dan doen we er één blokje in, in plaats van twee."

Handen vol

Dat er in Spanje een tekort is, merkt ook Ad Meggelaars van Ice Service Nederland. "Er is veel meer vraag naar ijsblokjes. Ik ben al drie keer benaderd door Spanje", zegt hij tegen Editie NL. Hij kan het land niet tegemoetkomen. "Het lukt me niet. Ik heb mijn handen vol."

Om
Lees ook:
Om deze reden moet je ijsblokjes in de droger gooien

Meggelaars heeft al moeite om in eigen land aan de vraag te voldoen. "Er zijn een paar grote leveranciers weggevallen, waardoor er meer bij ons is komen te liggen. In Nederland zijn er relatief weinig leveranciers. Tegelijkertijd is de vraag, nu met het mooie weer, juist groter. Dus de markt is krapper, maar de vraag groter."

Nieuwe klanten

Het lukt hem niet om nieuwe orders aan te nemen. "Ik zou er hoogstens een kleine klant bij kunnen hebben, maar de Spanjaarden willen meteen drie vrachtwagens vol. Ik heb al moeite om mijn bestaande klanten te voorzien. Er zijn lokale winkels waar ik aan lever, maar zeventig procent van mijn ijs gaat naar festivals. Lowlands wordt straks ook een uitdaging."

Energieprijzen

Ook in Nederland hebben de stijgende energieprijzen het er niet makkelijker op gemaakt. "Het is absoluut duurder geworden om het ijs koel te houden. Vriezen kost op dit moment veel geld. Ik heb me daar wel zorgen over gemaakt en de prijzen moeten verhogen. Desondanks is de vraag nog steeds heel erg groot en ben ik eigenlijk altijd uitverkocht."

Besparen
Lees ook:
Besparen in huis: zo krijg je je energierekening omlaag