Topdrukte Top Gun

Bioscoopfilm meerdere keren bekijken? 'Zelfs na 15 keer verveelde het niet'

13 augustus 2022 08:00
16 procent van de Top Gun bezoekers bekijkt de film meer dan één keer, maar waarom zou je meer dan één keer naar dezelfde film gaan? Beeld © Getty Images

Top Gun: Maverick is de absolute bioscoophit van deze zomer. De film is volgens Paramount zelfs zo populair dat 16 procent van de bioscoopgangers de film meer dan één keer bezoekt. Maar waarom zou je eigenlijk twee keer naar dezelfde film gaan? Maaike Koster weet wel waarom. Zij ging 18 keer naar de film Downton Abbey. "Uiteindelijk ben ik zelfs drie keer op een dag geweest."

"Iedere keer verraste het toch weer een beetje", zegt filmliefhebber Koster. "Je kijkt iedere keer naar een ander hoekje van het scherm. Iedere keer lukt het weer om andere dingen, personages en gebeurtenissen in de gaten te houden."

Hoewel Downton Abbey wel een speciaal plekje in haar hart heeft, is het zeker niet de enige film waarvoor ze terugkwam naar de bioscoop. Zo ging ze ook twee keer naar Forrest Gump toen deze tijdens corona weer eens afgestoft werd, en bezocht ze Fantastisc Beasts: The Secrets of Dumbledore zelfs drie keer.

Maaike Koster ging achttien keer naar de Downton Abbey film en verveelde zich geen moment Maaike Koster ging achttien keer naar de Downton Abbey film en verveelde zich geen moment
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Top Gun: Maverick doorbreekt in maand tijd miljardgrens

En Koster is dus niet de enige die dat doet. Volgens Paramount bezocht 4 procent van de Top Gun fans de film namelijk zelfs vier keer of vaker. Filmrecensent Remke de Lange van Trouw kan zich hier wel iets bij voorstellen. "Dat is deels zo omdat de film als een zak chips wegkijkt. De verhaallijn is niet te moeilijk, de emoties worden simpel gehouden en het kijkt lekker weg."

Ontsnappen

In dit geval moet het filmbezoek volgens De Lange dan ook vooral gezien worden als een ontspannen uitstapje. "Het is de ultieme vorm van escapisme: je ontsnapt even aan de échte wereld - waarin tegenwoordig natuurlijk veel ellende te zien is."

Maar het draait volgens De Lange niet altijd alleen maar om ontspanning. "In sommige gevallen kijk je een film twee keer omdat je hem de eerste keer niet begreep. Dat is bijvoorbeeld het geval met de films Tenet en Interstellar van Christopher Nolan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Downton Abbey onthult releasedatum tweede film én nieuwe castleden

"Ook bij series zoals The Avengers en Harry Potter zie je dat mensen een film vaker bekijken", vervolgt De Lange. "Zulk soort filmseries hebben echt fans. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen en willen alles zien, voelen en begrijpen."

Geluksgevoel

Ook De Lange heeft zo haar favorieten waarvoor ze altijd te porren is. "Ik heb zelf Grease vijf keer gezien. Het gaat dan vooral om het plezier en het geluksgevoel dat je erbij krijgt. In dat geval gaan mensen er nog een keer heen om dat nog een keer te beleven. Het lichte vermaak gaat niet vervelen en ook de muzikale noot doet het goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore