Ga naar de inhoud
Prijsstijgingen

Gratis uitjes steeds populairder: 'Anders niet vol te houden'

Mamablogger Marisca Kenter-van der Zwaan gaat met haar kinderen naar de kaasmarkt in Gouda: gratis en gezellig Beeld © EditieNL

Door de enorme prijsstijgingen is het voor gezinnen met een gemiddeld inkomen steeds moeilijker om naast de noodzakelijke uitgaven ook nog budget vrij te maken voor leuke dingen. Een dagje dierentuin of pretpark zit er daarom voor veel gezinnen niet in deze zomer. Gelukkig zijn er ook nog leuke gratis uitjes voor het gezin, en die zijn in trek.

Volgens het Nibud zijn de kosten voor een modaal gezin met 188 euro per maand gestegen ten opzichte van januari vorig jaar. Ter vergelijking: een kaartje voor de Efteling kost deze zomer 46 euro en een dagje loopt voor een gezin van vier dus al op tot ten minste 184 euro. Reden dus voor ouders om verder te kijken voor leuke uitjes.

"Wij verdienen iets boven modaal, maar zelfs wij moeten keuzes maken in hoe we ons geld besteden. Het normale leven is al duur genoeg", zegt mamablogger en moeder Marisca Kenter-van der Zwaan. "Wij wegen echt wel af wat we doen. De ene keer een duurder uitje en de volgende keer weer een gratis dagje weg."

Inspiratie
Lees ook:
Inspiratie voor leuke uitjes met kinderen in de natuur

"Je hebt de voor de hand liggende uitjes zoals een dagje strand of de kinderboerderij, maar er zijn ook zeker originelere dingen, zoals Futureland op de Maasvlakte en in Gouda heb je bijvoorbeeld de kaasmarkt. Dat is gratis en toch is er veel te zien", vervolgt Kenter-van der Zwaan. 

Ook expert vrije tijd en toerisme Goof Lukken van de Breda University ziet dat betaalbare attracties het goed doen in ons land. "Naast dat het leven door de inflatie duurder is geworden, gaan ook veel meer Nederlanders in eigen land op vakantie. We dachten eigenlijk dat veel mensen weer Europa in zouden trekken, maar door de hoge reiskosten en het mooie weer blijven veel mensen toch liever hier. Dat leidt natuurlijk tot meer vraag bij attracties."

Hogere kosten

"Nederland heeft relatief veel attracties waardoor het in vergelijking met andere attracties in Europa relatief goedkoop is", vervolgt Lukken. "Maar ook attractieparken moeten hun kosten omhoog gooien. Het is moeilijk om aan personeel te komen, de energiekosten zijn hoger en ook het eten wordt duurder. Die kosten worden doorberekend aan de consument."

Dit heeft er volgens Lukken voor gezorgd dat een dagje Efteling voor veel mensen een luxe-uitje is geworden. Toch zijn er volgens Lukken genoeg betaalbare of zelfs gratis alternatieven zoals musea, recreatieplassen en bezienswaardigheden. "Als je geen geld wil uitgeven, dan kan dat in Nederland net zo goed."

Meeste
Lees ook:
Meeste pretparken flink duurder: met gezin naar Efteling in meivakantie bijna 200 euro

Moeder van twee Linda Wouters-Broekhoven weet dat het soms wat creativiteit vergt om leuke uitjes te vinden voor de kinderen. "Ik heb een dochter van negen en daarvoor is het al steeds meer een uitdaging om leuke dingen te vinden, maar mijn zoontje van vier vindt alles al snel leuk."

Leuke jeugd

"Ik ben ook even alleen geweest dan moet je ook even op je geld letten", vervolgt Wouters-Broekhoven. "Je wilt toch dat je kinderen een leuke jeugd hebben en het naar hun zin maken. Als zij het maar naar hun zin hebben, dan ben ik tevreden."

Door op zoek te gaan naar goedkopere of gratis alternatieven en bijvoorbeeld zelf eten mee te nemen lukt het Wouters-Broekhoven ondanks de stijgende prijzen toch om leuke dingen te blijven doen met de kinderen. "Je moet een beetje struinen, maar dan heb je ook wat."