Ga naar de inhoud
Gespot in Italië

Romantische zones in Nederland? 'We zijn er te nuchter voor'

In het Italiaanse Anacapri staan tegenwoordig dit soort borden. Verslaggever Lonneke Haveman zocht uit of de romantische zone in Nederland ook aan zou slaan Beeld © EditieNL

In het Italiaanse Anacapri staat sinds kort een nieuw soort bord. Daarop is een kussend stel te zien, met daaronder de tekst 'romantische zone' en 'verplicht om te zoenen' in het Italiaans. Zou zo'n romantische zone ook een idee zijn om het Nederlandse straatbeeld wat spannender te maken?

Journalist en Italië-kenner Eveline Rethmeier ziet er wel wat in om zo'n bord ook in Nederland neer te zetten. "Misschien is een romantische zone juist wel goed voor Nederlanders, zodat ze er een beetje op gewezen worden dat het best wel wat romantischer kan. In Italië gaat dat vaak wel vanzelf. Daar is niet eens echt een bord voor nodig."

"De Italianen zijn echt wel een stuk kleffer dan de Nederlanders", vervolgt Rethmeier. "Je ziet vaak stelletjes uitgebreid zoenen op straat, en op bruggen en viaducten zie je regelmatig hartenkreten als 'Patricia je bent de enige' en 'Mario ik hou van je'. Dat zie je daar echt een stuk meer dan hier."

Nuchterheid

Antropoloog Rik Roelfzema heeft zijn twijfels bij het effect van een dergelijk bord op de Nederlander. "Ik denk niet dat Nederlanders zich plots romantischer gaan gedragen. We zijn er toch te nuchter voor en denken: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Van oudsher kenmerkt de Nederlander zich door gematigdheid en zelfbeheersing."

Valentijnsdag:
Kijk ook:
Valentijnsdag: romantiek of commerciële poppenkast?

"In zuidelijke landen als Italië is het veel gebruikelijker om affectie te tonen in het openbaar", vervolgt Roelfzema. "Zo kussen Franse mannen elkaar als begroeting, en in Spanje lopen mannen soms hand in hand met elkaar."

Individualistischer

Roelfzema ziet dat dit in Nederland wat moeizamer gaat. Wij steken volgens hem liever een hand op, dan dat we er één schudden, en zijn de drie-kussen-cultuur al helemaal liever kwijt dan rijk. "Je kunt in Nederland zelfs een button kopen met de tekst 'ik zoen niet bij begroetingen'. We zijn veel individualistischer hier."

Hoe dat komt? "We zijn het product van de Reformatie. Dit leidt ertoe dat we minder aanrakerig zijn in het openbaar", vervolgt hij. "De Reformatie zorgde voor de beteugeling van onze lusten. In de katholieke landen, vaak de zuidelijke landen, is men wat losser."

De
Kijk ook:
De romantische avonturen van oud-B&B-deelnemer Jacob

Wel ziet Roelfzema dat deze waarden in ons land aan verandering onderhevig zijn sinds de jaren zestig tot tachtig."Er komt meer plaats voor levensplezier, zoals eten en seks. Dat is mooi want uit onderzoek is gebleken dat het aantal doden door hartfalen veel minder is in landen die uitbundiger leven."

Spanning

Volgens Roelfzema kan naast het temperament ook de locatie nog een rol spelen in de romantiek. Zo zouden mensen sneller verliefde gevoelens krijgen in een omgeving die zij als spannend ervaren. "In Italië staat er zo'n romantische-zone-bord bij een hoog uitkijkpunt over het dal. Als je daar staat te kussen tegen het houten hek, levert dat absoluut spanning op."

Toch denkt de antropoloog dat Anacapri een stuk minder romantische beweegredenen had om het bord te plaatsen. "Ik denk niet dat deze Italiaanse gemeente het bord vanwege de spanning heeft geplaatst. Het lijkt me eerder een marketingtruc om jongeren en toeristen aan te trekken. Dat is hetzelfde als het liefdeslaantje in Capelle aan den IJssel."