Ga naar de inhoud
Ronde van Spanje

Brabant maakt zich op voor de Vuelta, carnavalswagens mogen niet ontbreken

De praalwagen die voor de Vuelta gebouwd is Beeld © EditieNL

In Den Bosch wordt druk gebouwd aan praalwagens. En dat terwijl carnaval nog heel ver weg is. De wagens zijn dan ook niet bedoeld voor het feest van het zuiden. Over tien dagen rijdt de Ronde van Spanje, oftewel de Vuelta, door Brabant. En dan wil de provincie zich van haar beste kant laten zien.

Op 19 augustus start de Vuelta in ons land. De wielerronde gaat van start in Utrecht. Een dag later starten de renners in Den Bosch. 21 augustus rijdt het hele peloton wederom een rondje door Brabant.

Omgekeerde
Lees ook:
Omgekeerde Nederlandse vlaggen bij Vuelta blijven meestal hangen

Waar je bij die andere grote wielerronde – de Tour de France – altijd mooie creaties in de graanvelden gemaaid ziet, pakken de Brabanders het net even wat anders aan. In Langeweg bij Moerdijk staat een tekst van 60 bij 40 meter sla in de grond. 'Langeweg saluda la Vuelta' staat er straks in het groene letters op de grond. Vrij vertaald: Langeweg groet de Ronde van Spanje.

Bart van Gils zit mede achter het initiatief. "Wij wonen in Langeweg, een klein dorpje aan de provinciale weg waar het peloton voorbij komt", vertelt Van Gils tegen Editie NL. "Het leek ons leuk om er iets mee te kunnen doen. Vanuit de wijkvereniging hebben we bedacht om een tekst te maken."

10 duizend zaadjes

Van Gils heeft zelf geen boerenbedrijf. "Maar we hebben een boer bereid gevonden die een lege akker langs de route had. Ik werk voor een groentezadenbedrijf, dus vanuit mijn werk hebben we tienduizend zaadjes opgekweekt." Met tien vrijwilligers hebben ze de plantjes gepoot.

De plantjes moeten nog gaan groeien. "Gelukkig mochten we gisteravond nog sproeien. Een deel van de plantjes ligt nu nog onder een net om ervoor te zorgen dat de konijnen ze niet aanvreten."

Carnavalswagen

In Den Bosch wordt momenteel druk gewerkt aan een ander initiatief. Daar wordt een heuse carnavalswagen opgetuigd. "We zijn tijdens carnaval gevraagd door de gemeente om voor de Vuelta een carnavalswagen te bouwen. We hadden er direct enorm veel zin in", vertelt John Meulensteen van de carnavalsvereniging aan Editie NL.

"We wilden een combinatie maken van de Bossche en van de Spaanse cultuur. We zien de Bossche draak een Spaanse stier een schop onder de kont geven. Die stuurt een kudde aan en dat zijn de wielrenners. Op die manier laten we zien dat we de Vuelta verwelkomen en kunnen we ook iets van onze eigen cultuur tonen."

Tip
Lees ook:
Tip van een ex-fietsendief: met dit trucje wordt je fiets minder snel gestolen

De bouwers zijn er drie maanden mee bezig geweest. "Met een man of 13, het was een heel project."

Positieve aandacht

En dat doen ze niet voor niks. De beelden van hún wagen kunnen de hele wereld over gaan. "De organisatie van een groot evenement zoals de Vuelta heeft een positief effect op de uitstraling van een stad – en ook van het land", legt citymarketeer Marco van Hoek uit aan Editie NL.  "De beelden van de steden en van de initiatieven zijn wereldwijd te zien. Dat levert positieve aandacht op."

In het verleden hebben Rotterdam en Utrecht de start van de Tour de France georganiseerd. "Dat heeft hen qua exposure absoluut veel aandacht opgeleverd. En ook als land levert het Nederland absoluut wat reputatiewinst op. We zijn weer te zien als fietsland en toeristen zien de mooie plekken van het land."