Droogte

Rivier paradijs voor magneetvissers door lage waterstand: 'Je kunt nu veel vinden'

09 augustus 2022 16:12 Aangepast: 16 augustus 2022 15:18
Magneetvisser Reinout Volkers van Magnetar Beeld © EditieNL

De lage waterstand in rivieren zorgt voor veel problemen voor de scheepvaart, maar anderen zijn er juist blij mee. Magneetvissers bijvoorbeeld, die door de lage stand van het water van alles op de bodem vinden. Vaak zijn dat onschuldige dingen, maar er worden ook weleens criminele vondsten gedaan.

Plekken die normaal gesproken twee meter onder water staan, zijn nu opeens begaanbaar voor magneetvissers. Magneetvisser Reinout Volkers van Magnetar maakt er gretig gebruik van. "Normaal vissen we in kanalen en grachten, maar nu door de lage waterstand kun je ook in de IJssel vissen naar ijzeren objecten", vertelt hij aan EditieNL.

Zelf zocht hij de afgelopen tijd drie keer langs de IJssel. "Daar heb ik 15 plugjes - een soort kunstaas - gevonden die gebruikt worden voor snoekbaars vissen. Er zit daar aan de zijkant van de oever een groot doek waar de vissen blijven haken, daar kun je die aantreffen." En dat is al gauw 200 euro aan vismateriaal, zegt Volkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw menselijke resten gevonden in opdrogend stuwmeer bij Las Vegas

Ook vond hij oude potjes. "Strandjes die je normaal niet ziet, vallen nu bloot", aldus Volkers. "Je kunt nu met het oog veel dingen vinden, en ook met een magneet aan een lange stok. Alles wat van ijzer is, blijft er dan aan hangen."

Criminaliteit

Maar niet alles dat uit het water komt, is leuk of onschuldig. In een Amerikaans stuwmeer kwamen de resten van vier personen bloot te liggen dankzij de lage stand van het water. En ook in Nederland worden weleens menselijke resten, of wapens gevonden.

Water is voor criminelen namelijk aantrekkelijk om dingen te laten verdwijnen. "Alles wat onder water komt te liggen, onttrek je direct aan het oog. Je ziet het niet, dat is het meest ideale voor criminelen", zegt forensisch expert Marco Bosmans van Forensicon. "En als iets lang op de bodem heeft gelegen, worden sporen uitgewist. Hoe langer iets er heeft gelegen, hoe kleiner de kans dat je het kunt herleiden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore