Fatale ongelukken

Wandelen in de bergen niet zonder gevaar: 'Bereid je goed voor'

09 augustus 2022 13:34 Aangepast: 09 augustus 2022 16:01
Smal wandelpad in Oostenrijk, foto ter illustratie Beeld © EditieNL

Onervaren de bergen in: het is volgens de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) de reden dat er meer ongelukken in de bergen gebeuren. Die ongelukken kunnen grote gevolgen hebben. Zo kwamen de afgelopen tijd meerdere Nederlanders om het leven. Hoe bereid je je goed voor?

Wat volgens Robin Baks van de NKBV meespeelt is dat corona ons wandelplezier heeft aangewakkerd. "Je ziet dat een substantieel deel van die groep in de problemen komt door een gebrek aan ervaring."

De afgelopen tijd waren er meerdere fatale ongelukken in de bergen. Het is niet in alle gevallen bekend of zij wel of geen wandelervaring hadden en of dat een rol speelde. Maar het hebben van ervaring helpt wel mee als je de bergen in gaat.

Ervaring en conditie

Wandelen in de bergen is nou eenmaal anders dan een blokje om in de buurt. "Het wandelen over smalle paadjes vraagt wel een bepaalde ervaring. En als je geen ervaring hebt, dan loop je langzamer, en dan gaat tijdsdruk een rol spelen. Dan wil je de lift halen of voor het donker in het dal zijn", legt Baks uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer wandelongelukken in de bergen, want we zijn (te vaak) onervaren

Het lopen in de bergen is ook nog eens zwaarder. "Je zit hoger en het lopen in die ijle lucht is zwaarder. Als dan je conditie niet helemaal op peil is, wordt het een zware tocht."

Wandelgids Pierre Looman Wandelgids Pierre Looman

Check het pad

Een hoop factoren dus die meespelen. Ga dus goed voorbereid op pad, zegt ook wandelgids Pierre Looman, die al jaren mensen door de bergen gidst. "Los van het risico dat je loopt, kan het slechte voorbereiden ook de sfeer verpesten. Het is ook gewoon niet zo leuk als je angstig en vermoeid bent", zegt hij.

Daarom heeft hij wel wat tips: "Het is belangrijk om ter plekke te informeren hoe het met het pad is. Een pad kan makkelijk zijn, maar door het noodweer toch ineens moeilijk begaanbaar. Dat moet je echt horen van de lokale bewoners."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands echtpaar overleden in Zuid-Frankrijk na val van rotsen

Ook rammelt het volgens de wandelgids regelmatig aan de lichamelijke conditie en de spullen. "Mensen willen weleens te licht gekleed zijn, of ze hebben geen regenjas, terwijl het weer in de bergen snel kan omslaan", zegt Looman. Ook schoenen zijn belangrijk. "Gympen kunnen al snel niet. Goede schoenen variëren: van lage schoenen op een breed pad, waar een auto overheen kan, naar een berghut. Op rotsen wil je stijvere schoenen." Zulke hoge schoenen bieden meer stabiliteit aan je enkels.

IJslaag in het voorjaar

Wie ook veel ervaring heeft in de bergen is berggids Boris Textor. Een berggids is iets anders dan een wandelgids: in Nederland zijn slechts tien mensen die zich berggids mogen noemen, dat mag namelijk pas na een jarenlange opleiding. Een moment waarop je volgens hem extra goed moet uitkijken, is het voorjaar. "Dan ligt er nog veel sneeuw op wandelpaden. Daaronder kan een ijslaag vormen, dan kun je makkelijk uitglijden", waarschuwt hij. "Al snel bereik je je maximale valsnelheid, met alle gevolgen van dien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gletsjers in Alpen smelten door warmte, wandelroutes dicht

Textor geeft cursussen in de bergen, waarbij je leert hoe je je voeten moet neerzetten en je balans kan houden. Een wandelstok kan hulp bieden, tipt hij. "Dat kan net dat hulpje zijn als je evenwicht iets minder is, als je op losse stenen staat bijvoorbeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore