Strafbaar?

Nazivlag langs snelweg: 'Ik let erop aan wie ik ze verkoop'

08 augustus 2022 16:29 Aangepast: 09 augustus 2022 11:33
Frank Witte van MC4U wil uit respect geen nazivlag laten zien Beeld © Editie NL

Afgelopen weekend werd er een nazivlag opgehangen langs de A1 bij Stroe. Ook werd de berm in brand gestoken. De politie doet nog onderzoek naar wie erachter zit. Het is verboden om vlaggen met daarop een hakenkruis op te hangen. Toch zijn ze wel gewoon te koop.

Military Collectibles 4U is een webshop waar vlaggen, petten en andere nazi-attributen verkocht worden. "Het zijn vlaggen die historisch juist zijn, vlaggen van katoen die vroeger ook werden gebruikt", vertelt Frank Witte van MC4U. "We verkopen geen mokken met Hitler erop waarmee je een gedachtegoed kunt uitdragen." MC4U geeft aan veel aan toneelgroepen te verkopen. "Dan dient het een ander doel. We hebben ook weleens vlaggen geleverd die werden gebruikt bij uitleg over oude bunkers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nazivlag opgehangen langs snelweg bij Stroe, hooibalen in brand

Het is volgens Witte niet verboden om een vlag met daarop een hakenkruis te bezitten. "Maar je mag ze niet zomaar in het openbaar laten zien. Als je ze laat zien omdat je het gedachtegoed aanhangt dan is dat ook strafbaar."

De anti-Trump-demonstratie in Den Haag De anti-Trump-demonstratie in Den Haag

Een hakenkruis in het openbaar leidt niet altijd tot een veroordeling. Zo was dit bord in 2017 te zien bij een anti-Trump-demonstratie in Den Haag. Daar verzocht de politie de organisatie om het bord weg te halen.

De Pegida demonstratie De Pegida demonstratie

En een jaar eerder toonde de voorman van protestgroep Pegida bij een demonstratie deze afbeelding met een hakenkruis in een prullenbak. Hij werd opgepakt en het OM eiste een geldboete, maar daar ging de rechter niet in mee.

Witte probeert erop te letten de vlaggen en andere nazi-attributen niet aan iedereen te verkopen. "We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet voor iedereen verantwoordelijk zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

112-fotograaf geschokt door bedreigingen en verwensingen na foto nazivlag bij Stroe

Volgens strafrechtadvocaat Anis Boumanjal kan het strafbaar zijn om een nazivlag of andere afbeelding van een hakenkruis te laten zien. Al is de context erg belangrijk. "Als je zo'n vlag in het onderwijs laat zien, dan is het niet strafbaar", legt hij aan Editie NL uit. "Ook bij het naspelen van oorlogssituaties lijkt me dat geen probleem."

Groepsbelediging

De vlag langs de snelweg is een ander verhaal. "Onder deze omstandigheden zou je kunnen zeggen dat er geen andere context bij te verzinnen is dan het uitdragen van het nationaalsocialistische gedachtegoed. Zeker als je een vlag boven de snelweg ophangt en iedereen kan het zien, dan zit je al heel snel bij groepsbelediging."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore