Al twee weken lang gaat het erover: Nederland kampt met grote waterschaarste. Volgens deskundigen moeten er maatregelen getroffen worden om ervoor te zorgen dat er genoeg water uit de kraan blijft stromen. Tammo en Jort Wildschut denken de oplossing in handen te hebben: zij beginnen vandaag met het omzetten van zeewater in drinkwater. Gaat dit zoden aan de dijk zetten?
Tammo en Jort zijn als watersporters regelmatig in zee te vinden. Toen zij jaren geleden hoorden dat de waterschaarste toenam, was dat voor hen moeilijk voor te stellen. "We dachten: is het dan niet een oplossing om zeewater te ontzilten?", vertellen de broers aan EditieNL.
Zonne-energie
Ontzilting bestaat al jaren, maar de bestaande techniek kost veel energie, afkomstig van fossiele brandstoffen. Daarom gebruiken Tammo en Jort een zuinigere techniek. "Hierbij is maar een derde van de energie nodig, waardoor we het op zonne-energie kunnen doen."
Bij ontzilting wordt er onder heel hoge druk water door membraan gedrukt. Het enige wat er doorheen gaat zijn de watermoleculen. "Daarna heb je megaschoon water."
Ze willen met hun product bewustzijn creëren voor wereldwijde waterschaarste. Daarnaast willen ze het transport van waterflessen uit andere landen verminderen. "In de supermarkt liggen flessen water die afkomstig zijn uit België, Frankrijk, IJsland en Hongkong. We vinden het gek dat we dat water uit andere landen halen, terwijl we ook hier water hebben."
Wereldprimeur
De installatie van Tammo en Jort – een container met zonnepanelen op het dak – staat in IJmuiden, aan de Noordzee. Vanaf vandaag begint de productie en eind augustus zou hun 'SEA Water' in 261 filialen van Albert Heijn moeten liggen. Daarmee hebben de mannen naar eigen zeggen een wereldprimeur. "We beginnen met kartonnen halve liter-pakjes, maar willen uiteindelijk ook grotere verpakkingen en sparkling water lanceren."
Oplossing?
Of het ook echt een oplossing is tegen het watertekort in Nederland? Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft, denkt van niet. "Het is een mooi initiatief, maar verpakt water verkopen is geen oplossing voor ons waterprobleem. Dat is de meest onduurzame manier", zegt hij tegen EditieNL. "Het is veel beter om het via een waterleidingssysteem te doen in plaats van in flessen of pakjes."

Daarnaast gebruiken we überhaupt maar een heel klein deel van het drinkwater om rechtstreeks te drinken. "Het initiatief is vooral reclame", vindt Rietveld. "Ze willen een nieuw product op de markt brengen."
Watergebruik per persoon
Gemiddeld verbruiken Nederlanders 120 liter water per persoon per dag. Dat zijn 12 emmers vol. Meer dan de helft gebruiken we om te douchen, om de wc door te spoelen en voor de wasmachine. Slechts 1,5 liter is bedoeld als drinkwater.
Bron: Vewin
Wat dan wél een oplossing zou zijn? "We moeten op een zuinige manier met ons grondwater omgaan. Daar kunnen we ook gewoon drinkwater van maken. Het is technologisch altijd mogelijk om zeewater om te zetten in zoet water, maar dat moet dan gedistribueerd worden. Het beste is om het via een centraal leidingsysteem te doen."
Landbouw en industrie
Ook zou er meer samengewerkt kunnen worden met de landbouw en industrie. "Daar wordt veel water verbruikt. Als we afvalwater nou zouden gebruiken als industrie- of landbouwwater, heb je geen competitie meer voor de waterbron en hoef je niet te concurreren op grondwater."