Dierenmishandeling

Hoedje vastgelijmd aan duif in Amsterdam: 'Niet grappig en zelfs gevaarlijk'

07 augustus 2022 18:25 Aangepast: 07 augustus 2022 19:53
Beeld © Stichting Stadsduiven Hulp Nederland

De duivenredders van stichting Stadsduiven Hulp wisten vrijdag niet wat ze zagen. In Amsterdam had iemand een plastic roze hoedje op de kop van een duif gelijmd. Dat klinkt misschien onschuldig, maar is het niet, zegt de stichting. "Duiven hebben heel gevoelige longen. Als ze de dampen van superlijm binnenkrijgen, kan dat meteen gevaarlijk zijn."

Nadat iemand vrijdag (grappig bedoelde) beelden van de duif op Instagram had gedeeld, duurde het niet lang voordat stichting Stadsduiven Hulp in actie kwam. De duif werd gevangen en het hoedje met de grootst mogelijke zorg verwijderd. "Normaal gesproken zouden we dat met olie doen, maar omdat het hoedje zo stevig vastzat, hebben we daarvoor wat veren weggeknipt", zegt Billie Savage van de stichting.

Meer meldingen

Met de duif in kwestie komt het vermoedelijk wel goed, maar mogelijk is het niet bij deze ene vogel gebleven, zegt Savage. "In de buurt kwamen we nog een duif tegen met lijmresten op zijn kop en ook van twee plekken elders in de stad hebben we intussen meldingen binnengekregen."

Wie erachter zit is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk is diegene geïnspireerd door een vergelijkbare gebeurtenis in Los Angeles. Daar gebeurde in januari 2020 iets soortgelijks.

Wie een duif met hoofddeksel tegenkomt, wordt opgeroepen om contact op te nemen met de stichting Stadsduiven Hulp Nederland of de dierenambulance. Een medewerkster van Dierenambulance Amsterdam laat weten vooralsnog geen meldingen te hebben ontvangen.

Het vastlijmen van een hoedje op een duif is bepaald niet grappig en zelfs gevaarlijk, zegt Savage. "Duiven moeten goed om zich heen kunnen kijken. Anders kunnen ze ten prooi vallen aan roofvogels. Mensen denken misschien dat het er grappig uitziet, maar dat is het niet: nooit meer doen dus."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore