Ga naar de inhoud
Hortus Botanicus in Leiden

Reuzenpenisplant voor tweede keer dit jaar in bloei: 'Uitzonderlijk'

De reuzenpenisplant in bloei Beeld © Rogier van Vugt

Niet voor de eerste, maar voor de tweede keer dit jaar staat er een reuzenpenisplant in bloei in de Hortus Botanicus in Leiden. Dat betekent dat er een bloem uit de plant komt: iets wat normaal maar eens in de tien jaar gebeurt. "Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien."

De afgelopen tijd is het raak met de reuzenpenisplanten. In juli kwam de eerste reuzenpenisplant tot bloei in de Hortus Botanicus. Afgelopen oktober gebeurde het ook. Daarvoor is er tien jaar niks gebeurd. "Superleuk, het blijft een heel mooi ding", vertelt Rogier van Vugt, hoofd van de kassen in de plantentuin. "Die van nu is op dit moment open aan het gaan."

Het exemplaar dat nu bloeit is erg groot, vertelt Van Vugt. Hij twijfelde eerst zelfs of het een record ging worden. "Hij is de twee meter ruim gepasseerd. We hebben ze ook regelmatig van 1,5 meter." De plant kan drie meter worden, maar dat gebeurt zelden.

Veel bezoekers

De reuzenpenisplant trekt volgens het kassenhoofd veel bezoekers. Dat is trouwens altijd het geval, ook als de plant niet bloeit. "Echt duizenden. Mensen vragen waar de plant staat en wanneer-ie gaat bloeien." Dat heeft deels te maken met de naam, denkt Van Vugt. "Maar in Engeland heeft de plant een heel andere naam, en daar is hij ook populair. Het is gewoon een bizar spektakel."

Zeldzame
Kijk nu ook:
Zeldzame penisplant bloeit voor het eerst in bijna 25 jaar

Al helemaal als de plant dus in bloei staat, zoals nu. "De kas stroomt vol met mensen. Die hebben misschien op de webcam gezien dat de penisplant tot bloei komt."

Voor wie de plant wil zien wordt het een vluggertje, want hij bloeit maar twee dagen. De bezoekers die het spektakel willen aanschouwen moeten wel een sterke maag hebben: op de eerste dag van het bloeien verspreidt de plant een geur van rottend vlees die honderden meters verder nog te ruiken is. Daarna bloeit hij nog een dag zonder die geur.

Nieuwe exemplaren kweken

Mis je de twee bloeidagen, dan duurt het waarschijnlijk nog wel even – waarschijnlijk jaren – voordat je in Leiden weer een reuzenpenisplant in bloei aantreft. Intussen gaan ze bij de Hortus Botanicus aan de slag met het kweken van nieuwe reuzenpenisplanten. Dat doen ze door het stuifmeel van de plant die vorige maand in bloei stond over het huidige exemplaar te bestuiven. "Het is een plant die heel bedreigd is, dus het is leuk als dat kan."