Insect

Tuinier gaat strijd aan met veenmol: 'Het is een plaag'

03 augustus 2022 14:04 Aangepast: 04 augustus 2022 10:58
Rob Koolbergen - volkstuinder Beeld © EditieNL

Het zijn geen slakken of luizen die de gewassen van de Amstelveense volkstuinen aantasten. Het is de veenmol. Een krekelachtig insect dat net als een mol onder de grond leeft. Omdat hij nauwelijks natuurlijke vijanden heeft is hij lastig te bestrijden.

Hij heeft voorpootjes die lijken op die van een mol, hij zingt als een krekel en hij heeft een hard schilletje als een kakkerlak. De veenmol is een rare snuiter. Rob Koolbergen wordt er gek van. Hij heeft een volkstuintje in Amstelveen waar de veenmol het te goed naar zijn zin heeft. "Hij vreet de aardappelen aan en ook de pas geplante bloemkool moet het ontgelden", vertelt hij tegen EditieNL. "Het is een beestje dat in de grond leeft. En zich alleen 's avonds en 's nachts boven de grond vertoont. We zien ze dus niet, maar we vangen ze wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkstuintjes ongekend populair: 'Even ontspannen'

Met ijs- en yoghurtbekers gaan ze de strijd aan. "We vangen ze door een beker in te graven in de grond. Dan leggen we daar een plank of steen overheen." De veenmol graaft gangen onder de grond en als de hij daar in terecht komt zit hij vast. "Soms komt iemand met drie, vier of vijf van die beesten aan. Het is een plaag."

Trots

Maar daar denkt Aglaia Bouma, entomoloog bij Naturalis heel anders over. "Ze mogen heel trost zijn op de veenmol, want kennelijk is hun omgeving er geschikt voor. Het betekent dat ze een gezonde bodem onder hun tuintje hebben." Zij ziet de veenmol dan ook niet als plaagdier. Hoe ze eruitzien is natuurlijk heel erg tof", vertelt ze tegen EditieNL. "Maar wat ik ook heel tof vind is dat ze broedzorg kennen. Normaal leggen insecten eitjes en die zoeken het verder maar uit. Maar het vrouwtje van de veenmol verzorgt de eitjes."

De veenmol De veenmol

Maar voor Koolbergen zijn die eitjes een doorn in het oog. "Als die eitjes uitkomen heb je honderden van dit soort krekeltjes. Af en toe kunnen we een kluitje eitjes weghalen. Als we dat niet doen dan worden het er echt te veel. De laatste jaren is het aantal hard gegroeid."

Volgens Bouma stond de veenmol een paar jaar geleden nog op de rode lijst van bedreigde soorten. "Dat kwam door verstedelijking en het gebruik van pesticide. Ook is er steeds minder veengrond waar ze graag in leven. Dus dat ze nu in Amstelveen zitten verbaast me niet."

Aglaia Bouma - entomoloog Aglaia Bouma - entomoloog

'Supergaaf beest'

Koolbergen gaat door met zijn strijd tegen het insect. Bouma legt nog een keer de charme van het diertje uit. "Ze kunnen ook heel mooi zingen. Het lijkt een beetje op een nachtzwaluw. Omdat ze onder de grond zingen zou je denken dat het voor geen meter klinkt. Maar hij maakt zelf een soort hoornvormige opening zodat het beter klinkt. Het is een supergaaf beest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore