Bij de inrichting van steden staat geluidsoverlast doorgaans niet op de eerste plaats, terwijl dit toch veel invloed heeft op de bezoekerservaring en zelfs kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom heeft Rotterdam nu een geluidsprofessor in de arm genomen om een betere akoestische ervaring te creëren.
Onderzoek van het RIVM en het WHO wijst uit dat geluidsoverlast kan leiden tot stress en slapeloosheid. Ook krijgen er door geluidhinder jaarlijks zo'n 750 mensen te maken met hart- en vaatziekten. Ongeveer 65 mensen overlijden hier jaarlijks aan. Reden voor de gemeente Rotterdam dus om in te grijpen.
"Architecten kijken vaak naar het visuele aspect, maar daarbij word het auditieve nog weleens vergeten", legt hoogleraar auditieve cultuur Marcel Cobussen van de Universiteit Leiden uit aan EditieNL. "Mijn taak is om de gemeente te adviseren om bij de herinrichting ook naar het geluid te kijken."

Hierin zijn ondertussen al de eerste stappen gezet, legt Cobussen uit. "Er wordt nu minder luid gewaarschuwd voor de tram en ook zijn de tramrails gesmeerd om geluid tegen te gaan. We hebben binnenkort een geluidswandeling op het Hofplein om te kijken of dit al iets heeft opgeleverd."
Volgens onderzoek van het WHO kan een constant geluid van 53 decibel al tot gezondheidsschade leiden. Een voorbeeld: een voorbijrijdende auto maakt in de stad al een geluid van 85 decibel, een aankomende metro zo’n 95 decibel en een sloophamer produceert op een meter afstand ongeveer 130 decibel.
Afschrikkende werking
Behalve de absolute volumeniveaus speelt de aard van het geluid volgens Cobussen ook een belangrijke rol. "Het is ook de emotie die erbij komt kijken. Als je veel auto's hoort, heb je niet het gevoel dat je er graag wilt zijn. Dat geluid heeft een afschrikkende werking. Het geluid van mensen, dat nodigt juist uit om naar toe te gaan."

Volgens Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, is het een goede zaak dat er in Rotterdam nu naar de akoestische ervaring wordt gekeken. "Het is zeker dat in steden en dorpen beleving van geluid belangrijker zou moeten wegen."
Harde materialen
"Ik durf wel hard te stellen dat er in Nederland geen rekening wordt gehouden met akoestische plannen", vervolgt Roelofsen. "Vaak worden steden ingericht met harde materialen en te weinig groen. Met als gevolg dat als je in de stad loopt, je soms echt hele nare reflecties hoort."
Roelofsen denkt dat het geluidsaspect in de toekomst steeds belangrijker wordt. "We hebben nu een enorme opgave om veel woningen te bouwen op weinig vierkante meters. Je hebt een akoestische uitdaging omdat je zo weinig ruimte hebt om steden goed in te delen."