Ga naar de inhoud
'Slapen onder de douche'

Bezuinigen op drinkwater? 'Daar is het te goedkoop voor'

Volgens Hans Middendorp staan veel mensen te slapen onder de douche Beeld © Getty Images

We moeten zuiniger met drinkwater omgaan, dat vindt de Algemene Waterschapspartij. Maar omdat het water zó goedkoop is zouden consumenten de noodzaak om te bezuinigen niet voelen. Moet water duurder worden?

Een liter water kost de Nederlandse consument 0,00072 euro. Veel te weinig, vindt Hans Middendorp van de Algemene Watermaatschappij. Hij zou graag zien dat grootverbruikers meer gaan betalen voor ons water om er zo wat bewuster mee om te gaan.

"Het is te gek voor woorden. We hebben het schoonste drinkwater van Nederland en we laten het gewoon weglopen. Veel mensen staan te slapen onder de douche", zegt hij tegen EditieNL. "Misschien als het water vijf euro per douchebeurt zou kosten dat je eerder geneigd bent om er wat minder lang onder te staan."

Wat kost water?

Gemiddeld verbruiken we 130 liter water per dag. Het toilet doorspoelen kost 0,0043 euro per keer. Een gemiddeld kinderzwembadje vullen kost 17 cent en een kwartiertje de tuin sproeien kost 0,036 euro.

Bron: Vitens

Dit
Lees ook:
Dit is op warme dagen het beste tijdstip om je tuinplanten water te geven

Maar de prijs van water mag niet zomaar omhoog. "Water is zo goedkoop omdat volgens de Verenigde Naties iedereen recht heeft op betaalbaar drinkwater", legt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening uit. "Je moet het niet duurder maken om er een schaars goed van te maken en het gebruik te reduceren. Want de productiekosten zijn niet hoog."

De prijs zal mensen er niet van weerhouden water te gebruiken. "Als je bekijkt wat je betaalt voor internet en je telefoon dan is water een stuk goedkoper."

Korter
Lees ook:
Korter douchen loont, maar toch vinden we het moeilijk: 'Gewoontes afleren is lastig'

De Algemene Waterschapspartij pleit ervoor om de heffingen op water variabel te maken. Zodat je net als met gas en elektriciteit meer betaalt als je meer verbruikt.

Toch denkt consumentenpsycholoog Patrick Wessels niet dat dat ervoor gaat zorgen dat we zuiniger met water om zullen gaan. "Het maakt mensen niet zoveel uit wat het kost omdat je het niet betaalt op het moment dat je het verbruikt", legt hij uit. "Mensen voelen het niet direct in hun portemonnee. De een zal bij een prijsverhoging misschien een beetje klagen en ander zal misschien in het begin minder water verbruiken. Maar als de rekening komt, een jaar later, dan is dat effect alweer weg."

Weinig effect

"Die latere rekening heb je bij gas natuurlijk ook, maar daarbij is die verhoging dusdanig hoog dat mensen aan het eind van de maand in de problemen kunnen komen." Water mag doordat het een eerste levensbehoefte is niet zo duur worden. "Dus die paar euro extra, dat zal weinig effect hebben."

Je kunt doucheslapers beter gebruik laten maken van een zandloper of douchewekker op de badkamer. "Dan word je er op het moment zelf aan herinnerd. Dat werkt een stuk beter dan achteraf."