Ga naar de inhoud
Eurogames

Sportevenement voor LHBTIQ+: 'In de hockeytop zie je geen homoseksuele mannen'

Stef Paijens, hockeyer Beeld © EditieNL

De Eurogames 2022 gaan vandaag van start. Dit 'inclusieve sportevenement' in Nijmegen is in het bijzonder voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Werkt zo'n apart evenement de inclusiviteit niet juist tegen? "Het is toch anders om met gelijkgestemden te sporten."

Tijdens de Eurogames worden zeventien sporten gespeeld door meer dan 2000 deelnemers. Naar schatting behoort tachtig procent daarvan tot de LHBTIQ+ gemeenschap. "Maar het is open voor iedereen", vertelt organisator Joost van Wijngaarden aan EditieNL.

Toch vindt hij het belangrijk dat benoemd wordt dat het evenement er speciaal voor deze community is. "Dan is er ook eindelijk een week in het jaar dat zij in de meerderheid zijn. Het draait om ontmoeten en samenzijn."

SCP:
Lees ook:
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert

Sommige sporten op het evenement zien er ook anders uit. Bij stijldansen kan het bijvoorbeeld dat een koppel wordt gevormd door mensen van hetzelfde geslacht.

Kleedkamerhumor en machocultuur

Natuurlijk kunnen LHBTIQ+'ers ook gewoon sporten met hetero of cisgender personen, zegt Van Wijngaarden. "Maar sporten met gelijkgestemden is toch anders. Bijvoorbeeld als je denkt aan kleedkamerhumor."

Hockeyer Stef Paijens kan zich daar wel in herkennen. Hij valt op mannen en vond dat als jonge speler niet altijd gemakkelijk. "Er heerste in het hockey vroeger echt een machocultuur. Het draaide op evenementen om het scoren van meisjes. Gelukkig is de machocultuur inmiddels wat afgenomen."

'Treurige
Lees ook:
'Treurige ontwikkeling': Nederland zakt op lhbti-ranglijst in Europa, nu op 13de plaats

Hij snapt wel dat LHBTIQ+ mensen een sportevenement als Eurogames prettig vinden. "Het is een makkelijke manier om elkaar te leren kennen. Het fijne aan het opzoeken van gelijkgestemden is dat je hetzelfde hebt meegemaakt, bijvoorbeeld op emotioneel vlak. Dat bindt heel erg. Je hebt mogelijk ook met dezelfde vraagstukken te maken, zoals: wat voor vorm geef je aan een relatie en het stichten van een gezin?"

Toch gaat zijn voorkeur uit naar een gemengd team. "Zelf zit ik ook in een regulier team, dat is wat diverser. Het is mooi dat dat naast elkaar kan."

Taboe doorbreken

Een groot voordeel van het toernooi vindt hij dat er een gezicht wordt gegeven aan homoseksuele hockeyers. "Nog steeds is er sprake van een bepaald stigma. In de hockeytop zie je ook geen homoseksuele mannen."

Volgens hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers zou de reguliere sport inclusiviteit moeten nastreven. "Een sport hoort niet te discrimineren, hoor horen de beste mensen mee te doen ongeacht geaardheid", zegt ze tegen EditieNL. Maar toch kan het wel fijn zijn om, als je bij een minderheidsgroep hoort, bij gelijkgestemden te horen.

"Je ziet dit soort discussies ook in de gehandicaptensport. Of deze klasse bij de reguliere sport moet horen." Maar juist die aparte competitie is voor die groep heel belangrijk. "Als ze onder elkaar zijn heerst er een gevoel van herkenbaarheid en veiligheid. Dat is natuurlijk heel belangrijk." Dat is bij de Eurogames ook het geval. "Maar eigenlijk zou de hele samenleving inclusief moeten zijn en mee moeten doen."