De nieuwe app Loss moet ouders na een miskraam of doodgeboorte helpen met het verwerken van het verlies. Hier kunnen zij niet alleen betrouwbare informatie vinden, maar ook in contact komen met lotgenoten. "Na een tijdje ebt de aandacht van anderen weg. Deze app geeft je de kans om weer met je kindje bezig te zijn."
De app is hoofdzakelijk bedoeld als informatievoorziening. De tool is vanuit zorgprofessionals opgericht. "Veel mensen gaan zelf online zoeken en komen dan bij informatie tegen die niet klopt, of verhalen die gaat over uitzonderingen", vertelt Babette Prick, gynaecoloog van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.
De app komt voort uit het EU-project PATH, bedoeld om de mentale gezondheid in de geboortezorg te vergroten. Behalve het geven van informatie helpt de app met lotgenoten in contact te komen. Ook kun je in een soort dagboek bijhouden hoe je je voelt.
Behoefte
Prick, die zelf ook aan de app meewerkte, denkt dat er behoefte aan is. "Ouders die hun baby zijn verloren krijgen wel hulp aangeboden, zoals een psycholoog of maatschappelijk werker, maar er blijven altijd vragen. Bovendien is de drempel naar hulpverlening hoog", zegt ze tegen EditieNL. "We merken dat er meer behoefte is aan ondersteuning op een laagdrempelige manier. Als je dat krijgt, is een psycholoog misschien niet eens nodig."

De behoefte aan zo'n hulpmiddel is inderdaad groot, weet Nina Schipper. Zij moest in 2017 haar zwangerschap afbreken vanwege een chromosoomafwijking. Na 25 weken moest ze afscheid nemen van haar dochter Madelief. "Ik was na een tweede ivf-poging eindelijk zwanger en het leek helemaal goed te gaan", vertelt ze aan EditieNL. "Bij elke echo klopte het hartje. Het kindje was wel klein, maar er was geen reden tot zorgen."
Slecht nieuws
Tot ze op de 20-wekenecho zagen dat het mis was. "Dat is het slechtste nieuws dat je kan horen. Alsof de wereld onder je vandaan wordt getrokken." De volgende dag kreeg ze een vruchtwaterpunctie en bloedonderzoek. "Eigenlijk was meteen duidelijk dat mijn kindje niet levensvatbaar was."
Vroege miskramen
Vroege miskramen – tussen de twee tot vier maanden – komen bij tenminste één op de tien zwangerschappen voor. Dit betekent dat in Nederland jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam meemaken.
Bron: Maasstadziekenhuis
Tijdens de bevalling, die volgens Schipper ook nog pittig was, is Madelief overleden. "De navelstreng was afgebroken. Het was heel heftig. Ik vond het ook eng om haar in mijn handen te houden. We hebben haar toen mee naar huis gekregen voor vijf dagen. Daar wilden we haar als trotse ouders aan iedereen laten zien. Maar tegelijkertijd waren we heel verdrietig."

Ze had de app toen graag willen hebben. "Toen Madelief net geboren was, voelde ik me echt heel eenzaam. Mensen zien niet dat je net je baby naar het crematorium hebt gebracht en begrijpen het verdriet ook niet helemaal. Lotgenotencontact is dan heel fijn."
Nog steeds moeder
Maar ook nu is Loss nog heel erg welkom. "Het verlies is zo groot dat je het niet in één stap kunt doen. Wat ik het allerfijnst vind, is dat het je de kans geeft om weer met je kindje bezig te zijn. Je hebt zo weinig tijd samen gekregen en gaandeweg ebt de aandacht weg. Er is steeds minder aanleiding om het over Madelief te hebben."
Ze legt uit: "Eerst heb je haar geboorte, dan de crematie en na een jaar de geboortedag. Daarna is er automatisch toch minder aandacht voor haar. Terwijl ze voor mij onderdeel is van mijn leven. Ik ben de moeder van Madelief, maar dat is niet zichtbaar. Mijn telefoon heb ik altijd bij de hand, dus nu kan ik zelfs – als ik wil – 's nachts even op de app kijken."