Ga naar de inhoud
Video van reddingsactie

Zeehond bevrijd van vislijn met zes haken: 'Eerder ook al verstrikt geraakt'

De zeehond had al een litteken om zijn nek Beeld © Ecomare

Een dappere reddingsactie van medewerkers van Ecomare en de KNRM op Texel afgelopen zaterdag. Een grijze zeehond die verstrikt was geraakt in een vislijn met maar liefst zes haken werd bevrijd uit zijn benarde positie. "Hij kwam echt om hulp vragen."

De zeehond werd gezien door de strandvonderij die vervolgens de hulp van Ecomare inschakelde. "Het was een flinke zeehond, maar hij leek zich bewust van de noodzaak om mee te werken", laat Ecomare weten. Twee dierverzorgers kregen hulp van de KNRM om het beest te vangen. "Zij zijn tussen hem en het water gaan staan, zodat de dierverzorgers hem met twee netten konden vangen. Hij kwam echt om hulp vragen."

Toeschouwers
Lees ook:
Toeschouwers filmen hoe vrouw op dolfijn klimt in Zandvoort

De vislijn zat met zes haken vast in de huid van de zeehond. Dierenverzorger Jarco kon de lijn met behulp van zijn collega, die op het dier zat. los knippen. "Het hanteren van een zeehond van bijna 200 kilo is wel een klusje", vertelt Jarco aan EditieNL. "Gewone zeehonden blijven, wanneer je ze vangt, plat op hun buik liggen. Maar de grijze zeehond wil gaan draaien dus ik moest ook zorgen dat mijn collega op de zeehond kon blijven liggen."

Met een tang en een schaar kon hij vervolgens aan de slag. "Het is extra lastig want de haken zitten ook nog onder het net waarmee we de zeehond hadden gevangen." Gelukkig kon hij alle haken uit het lijf trekken. "Daar liep hij wel verwondingen door op, maar die genezen meestal redelijk snel door het zoute zeewater."

Het bleek helaas niet de eerste keer dat het dier in een benarde situatie had gezeten. "De zeehond had zelfs al eerder een verstrikking meegemaakt, want hij had een duidelijk litteken in zijn nek."

Makreel

De lijn waarin hij verstrikt zat wordt volgens Ecomare gebruikt om recreatief op makreel te vissen. "Soms gaan (stukken van) dit soort lijnen verloren. Net als de zogenaamde spooknetten kunnen ze enorm veel leed veroorzaken."

Zodra de zeehond verlost was van de haken is hij ter plekke weer vrijgelaten. "Dit zijn wel de reddingsacties waar je het voor doet."