Ga naar de inhoud
Alicia Silverstone

Je 11-jarige kind bij je in bed laten slapen? 'Alleen maar gezellig'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Bij je ouders in bed slapen: dat heb je als klein kind misschien gedaan. Maar er zijn ook mensen die hun kroost op latere leeftijd elke nacht bij zich laten slapen. Zo ook actrice Alicia Silverstone, die nog altijd samen met haar 11-jarige onder de wol kruipt. "Het is niet de bedoeling dat een kind de leegte na een scheiding opvult."

In The Ellen Fisher Podcast vertelt Silverstone openhartig over haar zoon Bear, die nog altijd bij haar onder de lakens kruipt.

Niks mis mee, vindt Mariëlle Oldenhof. Zij slaapt ook nog steeds met haar 10-jarige dochter in hetzelfde bed. "Na de scheiding met mijn ex kwam ze een keer een nachtje bij mij logeren. Daarna kwamen er steeds meer nachtjes bij. En nu gebeurt het elke nacht", vertelt ze aan EditieNL.

Normaal

Oldenhof vindt dat hartstikke normaal. "Ik vind het zelf alleen maar gezellig en fijn. We hebben een heel hechte band en zijn altijd samen." Haar dochter heeft nog wel altijd een eigen slaapkamer. "Ze wil haar eigen bed nog niet verkopen, maar ze slaapt gewoon liever bij mij."

11-jarige
Lees ook:
11-jarige zoon slaapt nog steeds bij actrice Alicia Silverstone in bed

Als ooit de dag aanbreekt dat haar dochter dat niet meer wil, is dat ook prima. "Ik heb haar nooit gepusht om bij mij te slapen."

Van gedachte veranderd

Toch dacht ze er een paar jaar geleden zelf ook anders over. "Ik vond toen dat ze één à twee nachten in haar eigen bed moest slapen, maar waarom eigenlijk? Omdat het moet van anderen? Omdat zij het gek vinden? Vroeger vond ik het ook niet normaal als ik van andere ouders hoorden dat zij dit deden, maar ik ben daar echt in veranderd."

Vier kinderen

Desiree Erdhuizen kan zich erin vinden. Haar vier kinderen (9, 8, 5 en 0 jaar) slapen allemaal bij haar in de slaapkamer. "Het begon met de oudste die bij ons in bed sliep. Later schoof die door naar een bedje in onze kamer." Zo ging het ook met de kinderen die volgden.

Om
Lees ook:
Om deze 3 redenen moet je eigenlijk altijd met een dichte slaapkamerdeur slapen

Alle vier de kinderen hebben wel een eigen slaapkamer. "De oudste ligt daar nu vaak alleen. Op een gegeven moment geeft een kind het zelf wel aan dat het liever op een eigen kamer ligt. Dat vinden we dan ook prima."

Tot die tijd geniet ze ervan dat de kinderen bij haar liggen. "We vinden het fijn om ze allemaal in de buurt te hebben. Het geeft zowel ons als de kinderen een veilig gevoel." Ze heeft niet het idee dat het ze belemmert in hun weg naar zelfstandigheid. "Ze hebben bijvoorbeeld geen moeite met logeren bij andere mensen."

Is het erg?

Gebruikelijk is het niet om je kinderen jarenlang bij je in bed te laten slapen, weet kinderslaapcoach Inge de Heer. "Of het wel of niet slecht is om dit te doen, hangt heel erg af van de omstandigheden. Als het kind er zelf voor kiest, lijkt het me geen probleem", zegt ze tegen EditieNL.

Maar als het kind bij de ouder in bed móét slapen – bijvoorbeeld om het emotioneel tekort van een van de ouders te verhelpen – is het een ander verhaal. "Het is niet de bedoeling dat het kind de leegte na een scheiding opvult."

Richtlijnen

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen. Zo kan je het kind goed in de gaten houden, zodat het bijvoorbeeld niet sterft aan wiegendood. Voor oudere kinderen zijn er geen richtlijnen.

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Ook moet het kind de juiste beweegredenen hebben. "Kinderen kunnen ook 's nachts de ouders opeisen omdat ze overdag te weinig aandacht krijgen. Dat kan ook met pubers het geval zijn", vertelt De Heer.

Zelfontplooiing

Hoe lang je je kind bij je in bed kunt laten slapen is niet te zeggen: dat verschilt niet alleen per kind, maar ook per cultuur. "Het is in ieder geval belangrijk dat het kind genoeg ruimte krijgt om zich te ontplooien. "