Ga naar de inhoud
Erasmusbrug

Opvarenden watertaxi waren vijf minuten onder water: zo kan dat

Twee mensen die uit het water zijn gehaald worden opgewarmd Beeld © ANP

De schrik zat er gistermiddag flink in op het water bij de Erasmusbrug. Een watertaxi van Watertaxi Rotterdam werd daar overvaren door een grote rondvaartboot van het bedrijf Spido. De zes opvarenden in de taxi sloegen overboord en bleven zo'n vijf minuten onder water, onder de boot. Hoe kan dat?

Op beelden van het voorval is te zien hoe de watertaxi in een schuine lijn onder de Erasmusbrug door vaart. Het bootje verdwijnt onder de boeg van de rondvaart, die rechtdoor vaart.

Hoe de watertaxi en de rondvaartboot botsen

00:45

In de taxi zaten vier volwassenen, een kind en de kapitein. Alle zes de opvarenden zijn uit het water gehaald door andere watertaxi's die in de buurt waren. Nadat ze eerst dus zo'n vijf minuten onder water hebben gezeten.

Luchtbel

Dat dat kon zonder te verdrinken, komt door een luchtbel, zo meldt de politie Rotterdam. Je kunt dat zien als een leeg glas dat je ondersteboven in het water zet. In dit geval fungeerde de watertaxi als 'glas'. In de boot zat lucht, en daaromheen water. "Zo'n luchtbel kan ontstaan als een boot omslaat", vertelt Houwina Postma van opsporingsorganisatie SAR Nederland aan EditieNL.

Ze gaat verder: "Dat hangt wel af van het type boot. Als het een boot van aluminium of ander licht materiaal is, dan kan-ie heel snel zinken en is de kans op een luchtbel kleiner." Daarnaast is het belangrijk dat de boot stabiel blijft liggen, want anders kan de luchtbel ontsnappen. Het fenomeen komt dus lang niet elke dag voor. "Wij hebben het zelf niet meegemaakt dat we iemand hebben gered die nog in zo'n luchtbel zat."

62 uur onder water

Het is dus niet van alledag, maar in 2013 vond er wel een bizarre situatie met een luchtbel plaats. Bedrijf DCN Diving redde in Nigeria toen een man die maar liefst 62 uur onder water vastzat in een luchtbel. Het schip waar de man als kok werkte kwam in de problemen en is gezonken. De andere bemanningsleden overleefden het drama niet.

Watertaxi
Lees ook:
Watertaxi Rotterdam: ervaren kapitein geraakt door aanvaring

"Zo lang overleven kan eigenlijk alleen met luchtflessen of een luchtbel", vertelt Carlo Vriens van DCN Diving. "Zolang de boot stabiel ligt, kan de lucht niet ontsnappen en kun je overleven in een luchtbel totdat de zuurstof op is."

Onderzoek

De politie Rotterdam doet nader onderzoek naar het voorval. Watertaxi Rotterdam wil verder niet speculeren en laat aan EditieNL weten het onderzoek te willen afwachten. Gisteren meldde Daan van der Have, een van de eigenaren van het bedrijf, wel aan RTL Nieuws dat de kapitein van de taxi erg ervaren is. "Hij is erg geraakt door wat er gebeurd is."