Huiskat thuiskat

Dierenarts Jan Hooimeijer: 'Laat kat niet zonder toezicht buiten'

22 juli 2022 18:28 Aangepast: 23 juli 2022 13:59
Het loslaten van katten levert schade op voor de mens, het ecosysteem en de kat zelf Beeld © Getty Images

Je hond 's avonds de straat op schoppen? Dat is voor baasjes waarschijnlijk ondenkbaar. Toch is dat voor veel katteneigenaren wel de normaalste zaak van de wereld. Daar moet verandering in komen, zegt gepensioneerd dierenarts Jan Hooimeijer. Niet om katten en hun eigenaren te pesten, maar om ze te beschermen. "Loslaten zonder toezicht is weglopen voor verantwoordelijkheid."

Naast de veiligheid van de kat zelf ondervindt ook de omgeving de nodige nadelen van het loslopen van de kat. Zo verstoort de kat het ecosysteem door te jagen op beschermde en bedreigde soorten, maar verspreidt het dier ook ziektes die de mens kunnen treffen en bijvoorbeeld kunnen leiden tot miskramen en persoonlijkheidsstoornissen, beweert de dierenarts. Het is volgens Hooimeijer daarom nodig om de vrijheid van de kat in te perken, desnoods juridisch.

"Het zit mij als dierenarts al veertig jaar dwars dat eigenaren hun kat zonder problemen loslaten, terwijl er ieder jaar duizenden worden doodgereden en in het asiel belanden", legt Hooimeijer uit. "De eigenaren zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun huisdier. Maar zij liggen lekker in bed, terwijl een dierenarts met een levensreddende operatie bezig is."      

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Briljant: dit systeem zorgt ervoor dat er geen katten over de schutting klimmen

De dierenarts denkt dat er een dubbele standaard bestaat tussen de verantwoordelijkheid van hondeneigenaren en katteneigenaren. "Als een hond een schaap doodmaakt vindt iedereen het de normaalste zaak van de wereld dat het baasje een schadevergoeding betaalt, maar als een kat een auto-ongeluk veroorzaakt wijst iedereen naar de automobilist."

Het onderscheid is volgens Hooimeijer nergens op gebaseerd. Volgens de Wet Dieren hebben mensen dezelfde verantwoordelijkheden en plichten richting al hun huisdieren. Dit houdt in dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de schade die het huisdier aanbrengt, maar dus ook geen onnodige risico's moet nemen met het welzijn van het dier. 

Aan de lijn

Om deze risico's te vermijden is het volgens Hooimeijer dus noodzakelijk om het loslopen van katten aan banden te leggen. Hoe dan? "Zorg voor een plaats waar de kat naar buiten kan, bijvoorbeeld op het balkon of in de tuin. Als dit niet kan kun je de kat ook aangelijnd uitlaten. Er zijn mensen die de kat nooit naar buiten laten, maar katten hebben er recht op om onder toezicht buiten te komen."

Dit is echter niet altijd even eenvoudig, denkt kattendeskundige Adriënne van 't Wout. "Het is niet zo zwart-wit. Er zijn katten die je niet binnen kunt houden of die echt niet aangelijnd willen worden. Die worden daar doodongelukkig van. Dat is heel individueel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapups en -katten ter adoptie: 'Mensen moeten weer naar kantoor'

"Een kat is geen hond die zomaar meeloopt aan de lijn. Dat moet je heel vroeg aanleren, maar dat zal nooit bij elke kat lukken", vervolgt Van 't Wout. In sommige gevallen kan het daarom de beste oplossing zijn om een gecalculeerd risico te nemen en de kat toch de straat op te laten. Wel is het volgens Van 't Wout dan van belang om de kat te laten chippen en 'streetwise' te maken.

Religie

Hooimeijer kan zich hier niet helemaal in vinden. "Het is bijna een religie geworden dat het de natuur is van de kat om vrij rond te lopen, maar dat is een flauwekul-argument. Het ligt ook in de natuur van een jachthond om te jagen, maar die lijnen we nu ook aan."

Ondanks zijn argumenten merkt Hooimeijer dat zijn boodschap op veel maatschappelijke weerstand stuit. "Het beperken van de vrijheid van de kat druist in tegen wat iedereen normaal vindt. Maar het is niet normaal." Daarom denkt Hooimeijer dat het eerst belangrijk is dat de mensen zich bewust worden van de verantwoordelijkheid die zij dragen voor de kat.

Chippen

Hierin ligt ook een rol voor dierenartsen en organisaties. Zij moeten de katteneigenaar volgens Hooimeijer beter wijzen op de risico's. Ook het chippen van katten zou veel gangbaarder moeten worden. "Voor honden is dit al lang verplicht, maar 85 procent van de katten is niet gechipt." 

"We moeten ons realiseren dat het loslaten echt niet in het belang van de kat, volksgezondheid en natuur is", sluit Hooimeijer af. "Ik word vaak een kattenhater genoemd, maar zij laten hun kat doodrijden."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore