Ga naar de inhoud
G-kracht

'Heftige' attractie op Tilburgse Kermis: hoeveel druk kan je lichaam aan?

Kermisvlogger Michael Dodeman bij The Reactor Beeld © EditieNL

Kermisliefhebbers kunnen vandaag hun hart ophalen: na twee corona-edities gaat de Tilburgse Kermis weer van start zoals vanouds. Met meer dan 140 attracties is er voor ieder wat wils op de grootste kermis van de Benelux. Van de ouderwetse draaimolen tot de 'heftige' Reactor. De laatste heeft een zogeheten G-kracht van 4,5. Maar hoeveel van deze druk kan ons lichaam eigenlijk aan?

De afgelopen twee jaar ging de kermis gewoon door, maar wel in aangepaste vorm. Nu is het dus tijd om uit te pakken, met feesten en al. Bovendien is er een nieuwe attractie: de Pandora. De Duitse attractie staat nu voor het eerst op Nederlandse bodem. 

G-krachten

Daarnaast staan er ook klassiekers. Zoals The Reactor dus, vertelt kermisvlogger Michael Dodeman, van het kanaal De Kermis Liefhebber. Hij werkt soms zelf bij de attractie, een soort draaischijf met stoeltjes. "Het is de zwaarste qua G-krachten", zegt de vlogger tegen EditieNL. Die kracht staat voor de versnelling die een bewegend voorwerp ondervindt als gevolg van sterke veranderingen van grootte, of de richting van de snelheid. De G-kracht van The Reactor is 4,5. 

'Onder
Lees ook:
'Onder de blauwe plekken verlieten we de kermis'

Best heftig, vindt werktuigbouwkundige Jurnan Schilder van de Universiteit Twente. "Dan word je best wel in je stoeltje gedrukt." Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: 4,5G is het maximale. "Maar dat is niet waar bezoekers minutenlang aan worden blootgesteld."

Trainen

Voor de durfals die snakken naar meer G-kracht: dat is lastig, want dan is er een grote kans dat je misselijk wordt en gaat kotsen. "En als je dat zou willen ondergaan, dan moet je daarvoor trainen", vertelt Schilder. Dat doet Formule 1-coureur Max Verstappen ook. In een normale bocht ervaart hij een G-kracht van 4 tot 6. Maar het kan extremer: tijdens een crash kreeg hij te maken met 51G.

30
Lees ook:
30 uur werkstraf vanwege kermisongeluk dat man zijn been kostte

De werktuigbouwkundige gaat verder: "Daarom hebben F1-coureurs en astronauten gevormde stoelen." Al zijn die stoelen ook niet tegen alles opgewassen. "Bij gekromde bochten en banen komen nog heftigere G-krachten vrij. Als je niet zijwaarts wordt ondersteund dan vlieg je de bocht uit. Daarom moet Max Verstappen zijn nek trainen, want die wordt niet aan de zijkant ondersteund."

'Mag hier heftiger'

Met een G-kracht van soms 4,5 is die Reactor dus best spectaculair, vooral als je je bedenkt hoe sterk die kracht is. "En spectaculairder dan in Tilburg ga je het in Nederland niet krijgen", zegt kermisvlogger Dodeman. Al kan het volgens hem nog beter. "In Duitsland staan nog wel wat heftigere attracties. Die zou ik in Nederland ook graag nog zien." De gloednieuwe Pandora is in ieder geval een goed begin.