Kijkcijferkanon

Het succes van B&B Vol Liefde: 'Ultieme mix van emoties'

22 juli 2022 15:16
Oud-kandidaat Caroline Ligthart Beeld © EditieNL

Men neme een groep vrijgezellen op zoek naar de liefde en een stel B&B-eigenaren in het buitenland. Voeg ze samen en voilà: een kijkcijferkanon is geboren. Met bijna een miljoen kijkers per avond mag het tweede seizoen van B&B Vol Liefde met recht dé hitserie van het moment genoemd worden. "Het kan zo ongemakkelijk zijn."

Ook gisteren keken er weer 935.000 mensen naar B&B Vol Liefde. Daarmee versloeg het programma's als Studio Sport en Op1.

Het tweede en huidige seizoen gaat er weer onstuimig aan toe. Zo krijgt het bezoek van B&B-eigenaar Hans ook zijn ex-vrouw – met wie hij nog samenwoont – er gratis bij, is Simone is helemaal vanuit Hawaï naar Portugal afgereisd naar haar Martijn en stopt Richard zijn tong vanuit het niets in de mond van een andere Simone.

Oud-deelnemer

Caroline Ligthart deed het eerste seizoen zelf aan het programma mee als B&B-eigenaar. "Dat was superleuk. Echt een avontuur. Alleen jammer dat er geen liefde uitkwam", zegt ze tegen EditieNL. Ze is nog steeds vrijgezel.

Ligthart runde destijds een B&B in Oostenrijk, maar woont en werkt inmiddels weer gewoon weer in Nederland. "Maar het begint wel weer te kriebelen om een B&B te starten. Ik ben me nu aan het oriënteren in Drenthe, want ik mis de natuur, rust en vrijheid. Ik wil weer gasten ontvangen en mensen verzorgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maak kennis met de tweede man van Ted uit B&B Vol Liefde

Waar het succes van de serie 'm inzit? "Dat het een combinatie is van Ik Vertrek en Boer Zoekt Vrouw", denkt Ligthart. "Mensen vinden het fijn om die mooie plaatjes uit het buitenland te zien. En ze kunnen zich identificeren met de mensen die meedoen. Het is spraakmakend en allesbehalve saai."

Mix van emoties

Zelf volgt ze het nieuwe seizoen ook op de voet. "Ik lig af en toe in een deuk op de bank. Het is soms supergênant. Ik ben erg fan van Ted, die vind ik zo lief. Ik gun haar alles. En ik moet onwijs lachen om ADHD'er Richard. Het is een mengelmoes van karakters en emoties."

Daar is gedragsbioloog Patrick van Veen het mee eens. "Het is een rare mix. Het is een reisprogramma maar gaat ook over de liefde en de dynamiek tussen de mensen die elkaar nog niet kennen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vooruitblik: Harmjan uit B&B Vol Liefde in tranen tijdens telefoontje met zus

Dat levert de ultieme combinatie van emoties op. "Je ergert je, je moet lachen en je identificeert je met de mensen die je ziet. Het zijn ook niet de doorsnee mensen die je in zo'n programma verwacht."

Emoties thuis voelen

Het levert ook de nodige momenten van plaatsvervangende schaamte op. "Het kan zo ongemakkelijk zijn. Het bizarre is dat je dat normaal in het dagelijks leven helemaal niet wilt, maar in een tv-programma werkt het juist goed. Mensen kunnen de verschillende soorten emoties vanaf de bank meevoelen."

Dat meevoelen van emoties is volgens Van Veen de kern van het succes. "We zijn sociale wezens, onderdeel van een groep. Als ik moet lachen, hoop ik dat mensen meelachen. Dat heeft een sociale functie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hans uit B&B Vol Liefde laat zich uit over kritiek op Desiree

Een andere succesfactor is dat het programma elke dag wordt uitgezonden, denkt creative director Ralph de Beurs, die het format bij RTL in samenwerking met Blue Circle ontwikkelde. "Je laat mensen dagelijks meeleven. En je switcht constant tussen culturen en landen", zegt hij. Daarnaast staat er nogal wat op het spel voor de singles. "Het gaat niet alleen om de klik met de B&B-eigenaar: je moet ook besluiten of je je leven gaat achterlaten voor diegene."

Videoland 

Alles bij elkaar draagt dus bij aan de torenhoge kijkcijfers. B&B Vol Liefde wordt overigens ook erg goed bekeken op streamingsdienst Videoland. "Vorig jaar kon je één aflevering vooruitkijken, nu vijf. De kijker is daar heel enthousiast over", zegt De Beurs. "Sommigen kijken het op Videoland vooruit en ook nog op tv, zodat ze Twitter kunnen volgen."

Ook de optie om een aflevering te downloaden voor onderweg wordt veel gebruikt. "Iedereen gaat op vakantie en downloadt het van tevoren in het vliegtuig of de auto. Het staat in de top vijf op Videoland." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

B&B Vol Liefde zoekt nu alweer nieuwe kandidaten

RTL en Blue Circle zijn enorm trots op het resultaat. Het is volgens De Beurs een 'enorme logistieke puzzel' om het programma te produceren. "Het zijn acht B&B's. Naar elke B&B sturen ze een cameraman en verslaggever die het avontuur daar drie weken volgen", zegt de creative director. "Maar de grootste puzzel voor de producent is de montage. De editors moeten dagelijks een verhaal vertellen."

B&B Zoekt Lief

Dat lukt dus goed. En dat zien we niet alleen aan de kijkcijfers, maar ook aan de interesse uit andere landen. "Het is verkocht aan de zender M6 in Frankrijk. Die gaat het uitzenden", vertelt De Beurs trots. Daarnaast is het programma verkocht aan onze zuiderburen. Het wordt er zelfs al uitgezonden en het is ook daar een succes. "Daar heet het B&B Zoekt Lief."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore