Ga naar de inhoud
Universele taal van de baby

Onderzoek wijst uit: overal ter wereld wordt 'mammiaans' gesproken

Onderzoek heeft aangetoond dat ouders over de hele wereld babytaal praten tegen hun kinderen Beeld © Getty Images

Je zult het vast herkennen: je ziet een baby en spontaan spreek je geen Nederlands meer, maar een versimpelde babytaal, met overdreven nadruk en veel toonverschil. Goed nieuws, je bent niet de enige die dit doet. Onderzoek van de Harvard Universiteit wijst namelijk uit dat ouders in 21 verschillende culturen allemaal 'mammiaans' praten met hun kinderen. "Ouders passen hun hele gedrag aan."

Het onderzoek toont aan dat ouders over de hele wereld op dezelfde manier tegen hun kinderen praten, bijvoorbeeld om ze te troosten, blij te maken, of hun aandacht te trekken. En wat blijk nu: het werkt ook nog eens. Juist het hoge toontje is volgens de onderzoekers uitermate geschikt om iets duidelijk te maken aan kinderen.

"Het is eigenlijk wel een grappig verschijnsel", vertelt Anika van der Klis, die als taalwetenschapper aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de taalontwikkeling van kinderen. "Omdat het dus vanzelf gebeurt. Een volwassene begint dat uit zichzelf te doen als hij tegen een kind of baby begint te praten."

Kraamverzorgsters
Lees ook:
Kraamverzorgsters leren universele babytaal

"Mensen denken misschien dat dat een slecht voorbeeld geeft. Maar we vinden in onderzoek dat het toch wel een positief effect geeft op de taalontwikkeling", vervolgt Van der Klis. "Dit is waarschijnlijk omdat kinderen er liever naar luisteren en hierdoor ook langer blijven luisteren."

Hoewel er nog wel wat onduidelijkheid over bestaat, heeft dit positieve effect er waarschijnlijk mee te maken dat je jezelf met een hoge stem wat 'kleiner' en liever maakt voor het kind. Ook de uitbundige, blije houding die vaak gepaard gaat met baby talk zou een positief effect kunnen hebben.

Meer dan taal

"We zien eigenlijk dat ouders hun hele gedrag aanpassen. Mensen gaan meer gebaren gebruiken, er wordt veel gelachen. Het heeft allemaal als doel om het kind wat makkelijker te laten leren."

Poppenkastspeler Marco Kalkman maakt in zijn voorstellingen ook veel gebruik van extra nadruk en hoge of lage stemmetjes, maar als hij zelf met kinderen praat, gebruikt hij liever gewoon zijn eigen stem. "Ik vind het niet nodig om kinderen met een hoger stemmetje aan te spreken. Ze begrijpen mij ook goed als ik dat met mijn gewone stem doe."

Nieuw:
Lees ook:
Nieuw: bedrijf vertaalt babytaal

"Ik heb niet het idee dat de boodschap beter overkomt als ik een andere toon aansla", vervolgt Kalkman. "Ik behandel kinderen graag als gelijken en dat doe ik door ze dus met dezelfde stem toe te spreken als waarop ik volwassenen aanspreek."

Toch lijkt het onderzoek van Harvard nu dus uit te wijzen dat babytaal wel zijn voordelen heeft, al zijn hierin volgens Van der Klis ook wel culturele verschillen. "In onze cultuur vinden wij het heel normaal dat de ouder en voornamelijk de moeder de meeste invloed heeft op de taalontwikkeling, maar dit is niet overal zo. Het is ook niet zo dat er maar één ding is dat werkt, maar in onze westerse cultuur werkt het hoge stemmetje wel heel goed."