Ga naar de inhoud
Amsterdam

Sluishuis populair foto-object: waarom zijn we zo dol op symmetrie?

Het Sluishuis in Amsterdam Beeld © EditieNL

Het nieuwe appartementencomplex Sluishuis in Amsterdam blijkt een dankbaar onderwerp voor foto's. Onder meer de symmetrie in het ontwerp valt op. Waarom zijn we daar zo dol op?

Het 400 woningen tellende Sluishuis is vorige week geopend. De gemeente Amsterdam wilde graag dat het een blikvanger zou worden, en dat lijkt gelukt: uit de vele foto's op social media blijkt dat mensen het gebouw graag op de kiek zetten.

"Ik ben fan", schrijft twitteraar Edwin. "Echt ontzettend onder de indruk hoe dit eruit ziet, surrealistisch ook", aldus Dennis.

Dat het gebouw een lust voor het oog is, komt waarschijnlijk door de symmetrie in het ontwerp, denkt psycholoog Ariane Faas. "Het brein vindt het fijn als iets herkenbaar is. Daardoor hoeft het minder hard te werken en dat maakt het aangenaam", zegt ze tegen EditieNL.

"Voorheen werd ook wel gezegd dat symmetrische gezichten het meest aantrekkelijk zijn", gaat ze verder. "Toch is dat niet helemaal zo. Maar als het gezicht van iemand significant asymmetrisch is, worden daar minder positieve eigenschappen aan toegedicht."

Je ziet symmetrie op veel plekken. "Kijk bijvoorbeeld naar hoe woningen ingericht zijn. Of naar kleding en auto's", zegt de psycholoog. "De voorkeur gaat uit naar herhaling en voorspelbaarheid."

Saai?

Fotograaf Lars van den Brink herkent dat. "We zoeken daar altijd naar, want het geeft veel rust", vertelt hij aan EditieNL. "Klassieke voorbeelden zijn woningen of kaarsen op gelijke afstand in het raam."

Wil
Lees ook:
Wil je punten scoren op de dansvloer? Beweeg dan asymmetrisch

Toch kan symmetrie op foto's ook juist heel saai zijn. "Daardoor verdwijnt het aan het oog. En als beeldmaker wil je graag gezien worden." Het is volgens hem juist leuk om iets asymmetrisch te maken. "Zet er eens een derde kaars bij."

Als achtergrond vindt hij symmetrie wel heel fijn. "Langs de weg zie je vaak heel rechte rijen met bomen aan beide kanten. Dat geeft rust. Maar het wordt voor een fotograaf leuker als er een rode auto door het beeld rijdt. Door een rustige, symmetrische achtergrond kan je de aandacht op een ander object focussen."

Op die manier kan ook van het Sluisgebouw gebruik gemaakt worden. "Je kunt er van alles in laten gebeuren."

Dit
Lees ook:
Dit is de nieuwe zonneauto van Twente: slim asymmetrisch design

"Voorheen werd ook wel gezegd dat symmetrische gezichten het meest aantrekkelijk zijn", gaat de psycholoog verder. "Toch is dat niet helemaal zo. Maar als het gezicht van iemand significant asymmetrisch is, worden daar minder positieve eigenschappen aan toegedicht."

Je ziet symmetrie op veel plekken. "Kijk bijvoorbeeld naar hoe woningen ingericht zijn. Of naar kleding en auto's. De voorkeur gaat uit naar herhaling en voorspelbaarheid."