Zomerse snack?

Kruidnoten in de schappen: 'De kruiden associëren we met winter'

21 juli 2022 13:42 Aangepast: 21 juli 2022 13:54
De kruiden doen ons denken aan de winter Beeld © EditieNL

Hoewel heel Nederland deze week snakt naar verkoeling, liggen bij de Plusfilialen in Hardenberg en Elst de kruidnoten alweer in de winkel. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden. Maar zelfs als jij wél al helemaal klaar bent voor de feestdagen, dan nog is de kans groot dat jij nu niet op de smaak van kruidnoten zit te wachten. We associëren de kruiden in kruidnoten namelijk met de winter, en laten ze daarom in de zomer liever links liggen.

"Kruiden geven je een soort van oriëntatie. In plaats, maar ook in tijd", legt smaakonderzoeker Wim Vaessen, van smaakinstituut Essensor uit. "Die kruiden zorgen ervoor dat je doorhebt waar het gerecht vandaan komt, de couleur locale. Dat zou ook zo kunnen zijn voor seizoenen."

"Onderschat ook niet dat dit waarschijnlijk een aangeleerde associatie is", vervolgt Vaessen. Als je maar vaak genoeg een bepaalde smaak rond een bepaalde periode, dan horen die smaak en die periode als vanzelf bij elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Healthy Recept: gezonde speltpepernoten

Door de jaren heen zouden we op deze manier dus de kaneelsmaak van kruidnoten zijn gaan verbinden aan de winter. Mogelijk heeft dit te maken met de beschikbaarheid van de specerijen door het jaar heen. "Kaneel gaat niet zo makkelijk over datum en kan je dus nog eten in de winter. Verse basilicum bijvoorbeeld niet."

Doordat de meeste producten tegenwoordig het jaar rond beschikbaar zijn, is het volgens Vaessen dan ook goed mogelijk dat we smaken in de toekomst steeds minder aan de seizoenen gaan verbinden. Al hangt dit ook af van andere factoren. "Het ligt er natuurlijk ook aan hoe er reclame voor bepaalde smaken wordt gemaakt."

Warme smaken

Toch is de smaak van de kruiden zelf ook wel degelijk van invloed op de associatie met de jaargetijden volgens smaakexpert Marc Veltman. "In kruidnoten zitten specerijen, vooral kaneel en piment, die een bepaalde warmte met zich meebrengen, net als met speculaas."

Zodoende is het dus ook mogelijk om de wintersnack een twist te geven die beter bij de huidige temperaturen past. "Als je het basisdeeg neemt en de donkere specerijen vervangt voor frisse tonen zoals gember en citroen, dan heb je een hele leuke zomerse variant."

Veltman twijfelt er niet aan dat ook de zomerse noten een succes zullen zijn. "Er is zeker markt voor. Kruidnoten zijn lekker klein en je eet er zo een hele hand van weg. Het is echt een heel goed snackkoekje."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore