Ga naar de inhoud
Vierdaagse of Zwarte Cross

Telefoon of bankpas verloren op festival? Zo vind je ze weer terug

Inge van de Broek zet alles wat gevonden is op de foto Beeld © EditieNL

Bankpasjes, rijbewijzen, ID-kaarten, tasjes, telefoons, sleutels en zelfs een VanMoof-fiets: nu de stofwolken van de Zwarte Cross weer zijn opgetrokken is goed te zien wat er allemaal is blijven liggen. Wat gebeurt er eigenlijk met alle gevonden voorwerpen van festivals? En komt iets ooit weer bij de eigenaar terecht? "ID-kaarten worden vernietigd."

Je kunt er zo een winkel mee vullen: alle voorwerpen die zijn gevonden bij het opruimen van de Zwarte Cross. Alle gevonden voorwerpen zijn naar het gemeentekantoor van de gemeente Oost Gelre gebracht. Daar neemt Inge van de Broek de spullen onder haar hoede. "Er komt echt van alles binnen. Alles is vies en zwart en zit onder de modder. De dozen met kleding houden we dicht, dat is echt niet te doen", vertelt ze tegen EditieNL. "Er kwam zelfs een keer een vogelkooi binnen. We moeten alles bewaren."

Orgel
Lees ook:
Orgel Joke na Zwarte Cross-optreden: 'Volgend jaar zit ik er weer'

Want je zal maar op maandag na de Zwarte Cross wakker worden met een fikse kater en je vogelkooi missen. Dan kan je hem gelukkig weer bij de gemeente ophalen. Rijbewijzen die worden gevonden gaan terug naar de RDW. "ID-bewijzen worden vernietigd omdat die te fraudegevoelig zijn."

iLost

Voor alle minder bijzondere voorwerpen zoals sleutels en telefoons werkt de gemeente samen met het platform iLost. Daar komt alles met foto op te staan zodat de festivalbezoekers thuis kunnen kijken of hun telefoon gevonden is. "Dat werkt perfect. We hebben nu al zo'n 200 items binnengekregen. Een aantal spullen, met name de telefoons, moeten we nog op de foto zetten."

Dolblij
Lees ook:
Dolblij dat het weer mag: Vierdaagselopers na bloedhitte eindelijk van start

iLost staat zelf ook op het festival. Mocht je tijdens het høken erachter komen dat je jouw telefoon bent verloren dan kan je daar op het festivalterrein al terecht. iLost verzamelt óf zelf alle gevonden voorwerpen, maar de organisatie kan het ook naar de gemeente brengen en dan zorgt de gemeente dat het op het platform terecht komt.  "Iedereen kan spullen opgeven als verloren en gevonden", laat Ferry Weel van iLost aan EditieNL weten.

3 maanden bewaard

"We werken samen met grote festivals zoals  Milkshake, Nijmeegse Vierdaagse, Mysteryland, en Best Kept Secret. Maar ook met vervoersbedrijven en gemeenten." Wie op die festivals iets kwijt raakt kan zich melden. "We bewaren alles onder de 450 euro drie maanden en boven de 450 euro een jaar. Alles wat nog bruikbaar is, gaat naar een goed doel. Sleutels en pasjes worden vernietigd."

"We zien echt van alles voorbijkomen", gaat Weel verder. "Van gekke kledingstukken tot een VanMoof fiets - je vraagt je dan toch af: waarom komt daar niemand voor?