Ga naar de inhoud
SOS Dolfijn bezorgd

Dolfijnen zwemmen voor de kust van Zandvoort: 'Voorkomen dat ze stranden'

Strandbezoekers proberen de dolfijn te helpen Beeld © Marieke Jeuring

Strandgangers hebben vanmiddag dolfijnen gespot voor de kust van Zandvoort. Het gaat vermoedelijk om twee à drie spitssnuitdolfijnen. Deze dieren horen niet in de Noordzee thuis, zegt SOS Dolfijn. De organisatie is een reddingsactie gestart om te voorkomen dat ze stranden. "Dan zijn ze ten dode opgeschreven."

Vanmiddag rond 15.00 uur kreeg SOS Dolfijn een melding dat er bruinvissen gezien waren. "Dat zou vrij normaal zijn", vertelt woordvoerder Annemarie van den Berg aan EditieNL. "Dat zijn walvissen die hier vaker voorkomen." De dieren zwommen heel dicht op de kust en leken zelfs bijna te stranden. 

Diepzeedieren

Op een video zag SOS Dolfijn dat het niet ging om bruinvissen, maar om spitssnuitdolfijnen. "Dat zijn tandwalvissen en die horen niet in de Noordzee. Het zijn diepzeedieren."

Vrouw
Lees ook:
Vrouw die op de rug van dolfijn klom in Zandvoort meldt zich bij politie

Bij SOS Dolfijn gingen direct alle alarmbellen rinkelen. "Dit is heel verontrustend. We hebben er meteen een groot team met ambulance op afgestuurd." Ook de reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn ingeschakeld.

Verdwaald

De dieren zijn vermoedelijk verdwaald geraakt, zegt Van den Berg. "Als ze in de Noordzee belanden raken ze in de problemen. Deze dieren weten in dit soort wateren niet goed te overleven. Ze zoeken hun voedsel op twee tot drie kilometer diepte. Het zijn schuwe dieren waar eigenlijk weinig over bekend is."

Op dit moment is niet bekend waar de dieren zijn. "Ze zijn niet meer te zien vanaf de kust van Zandvoort, dus we moeten ons zoekgebied uitbreiden. Ze kunnen alle kanten opgegaan zijn. We hebben geen idee."

De reddingsteams hopen tussen de kust en de dolfijnen te kunnen blijven en zo te voorkomen dat de dieren stranden. "Als dat gebeurt zijn ze ten dode opgeschreven. Ons doel is om de dieren te laten omkeren zodat ze zelf de Noordzee uitzwemmen."

Drukte op strand

Dat het vandaag zo druk is op het strand, is volgens Van den Berg niet bevorderlijk. "Dat zorgt voor veel verstoring. Je wil niet dat mensen met bootjes de dieren benaderen in het kader van: o leuk, een dolfijn! Maar goed, aan de andere kant zijn de dieren vandaag misschien ook eerder opgemerkt."

SOS Dolfijn roept strandbezoekers op om op te letten. "Als je ze ziet, laat het dan weten."

Hulp
Lees ook:
Hulp komt te laat voor twee aangespoelde spitssnuitdolfijnen