Ga naar de inhoud
Airco ook op de camping

Zo houd je je tent koel: 'Katoen beter dan polyester'

De temperatuur kan in de tent oplopen tot boven de 45 graden, zegt Rins Janse, van kampeercentrum de Vrijbuiter Beeld © EditieNL

De Nederlander houdt van kamperen, maar is tegenwoordig ook steeds meer gesteld geraakt op luxe. Maar iedereen die weleens met de temperaturen van vandaag in een tent heeft gelegen, weet dat dat bepaald geen comfort te noemen is. Daarom is kamperend Nederland hard op zoek naar verkoeling. "Ons hele aircoschap is leeg."

Op Marktplaats werd de afgelopen week vier keer zo veel gezocht naar mobiele airco's als de week ervoor, in totaal zo'n 55.000 keer. Ook bij de kampeerwinkel vliegen de airco's momenteel de tent uit.

"Ons hele aircoschap is leeg", vertelt Axel Vertegaal van kampeercentrum de Vrijbuiter in Gouda. "De afgelopen weken is het hard gegaan toen de weersvoorspellingen bekend werden. Ook de ventilatoren doen het goed."

Camping
Lees ook:
Camping Gadget Test: draagbaar espressoapparaat

Vertegaal ziet dat veel mensen tegenwoordig voor een andere campingervaring gaan. "Met name de laatste jaren wordt alles luxer. Mensen willen wel kamperen, maar maken van hun kampeerplek een steeds luxere plek. Daar past een airco bij. Al wordt die vooral gebruikt in campers."

Tent van de toekomst

Ook de tenten zelf gaan met de tijd mee, vertelt hij. "Katoenen tenten zijn beter bestand tegen de hitte dan die oude polyester varianten. Katoen is alleen heel zwaar. Er bestaat ook een combinatie van die twee stoffen die steeds populairder wordt."

Toch zal je de hitte op een dag als vandaag ook met zulk materiaal goed merken. Het kan in je tent zomaar boven de 45 graden worden, vertelt collega Rins Janse. "Met name de kleine koepeltentjes zullen bijvoorbeeld wat warmer zijn."

Pop-up
Lees ook:
Pop-up campings uit de grond gestampt: 'Luxe glamping'

Toch is er een aantal trucs om de temperatuur toch zo laag mogelijk te houden. "De ventilatie is belangrijk. Zet daarom deuren of ramen tegenover open om zo de luchtcirculatie te bevorderen, vooral op het moment dat het buiten wat koeler wordt." Als de zon daarentegen recht op de tent staat, is het volgens Janse raadzaam om met behulp van een luifel voor schaduw te zorgen.

"Als je gebruikmaakt van de airco, is het daarentegen wel weer verstandig om de tent een beetje dicht te houden. Zo blijft de koude lucht binnen."