Ga naar de inhoud
'Goud in handen'

Minder aanmeldingen mbo: 'Je hoeft niet te studeren om veel te verdienen'

Ludo van den IJssel Beeld © EditieNL

Het aantal leerlingen dat voor een mbo-opleiding kiest loopt de komende jaren flink terug. Het mbo kampt volgens onderzoekers met een imagoprobleem en veel jongeren kiezen ervoor om hoger onderwijs te volgen. Terwijl een mbo'er juist goud in handen heeft, weet ook warmtepompinstallatiemonteur Ludo.

Hij begon zijn mbo-loopbaan met een opleiding administratie. "Ik kwam er al snel achter dat ik met mijn handen werken leuker vind dan op kantoor zitten dus liet ik me omscholen tot facilitair medewerker. Via via kwam ik bij mijn huidige werkgever terecht en hier ben ik met allerlei cursussen intern opgeleid tot installatiemonteur."

Nikki
Lees ook:
Nikki geweigerd bij populair studentencafé: mbo'ers niet welkom

En dat bevalt Ludo goed. Dagelijks installeert hij warmtepompen. "Er wordt weleens neergekeken op mensen met een mbo-opleiding. Maar ik weet wel beter. Ik hoef me voor de rest van mijn leven geen zorgen te maken dat ik geen werk heb."

Daarnaast heeft hij ook een goed salaris. "Mensen denken dat je gestudeerd moet hebben om veel geld te verdienen. Maar wij installateurs mogen niet klagen."

Dat beaamt Ronald Dekker, arbeidsmarktdeskundige bij TNO. "Het is niet nieuw dat je in de techniek veel geld kunt verdienen", zegt hij tegen EditieNL.  

Wat verdien je?

Als zzp'er in de techniek kun je een aardig salaris krijgen. Gemiddeld verdient een loodgieter zo'n 40 euro per uur. Hij of zij draait daarmee een omzet van ruim 70.000 euro per jaar. 

Bron: Talent.com en mijnzzp.nl 

Doorstromen
Lees ook:
Doorstromen naar mbo wordt makkelijker: 'Nederland zit te springen om vakmensen'

Toch loopt het aantal aanmeldingen voor het mbo jaarlijks terug. Uit cijfers van het ministerie van OCW blijkt dat er momenteel nog 503.000 jongeren een mbo-opleiding kiezen. Over vijf jaar zijn dat er nog maar 471.000 en over tien jaar 447.000. Een flinke terugloop dus.

'Zegen voor economie'

"Met name in de techniekberoepen zien we dat er weinig aanwas is", gaat Dekker verder. "Er is al lange tijd een imagoprobleem bij het mbo terwijl het echt een zegen voor de Nederlandse economie is. Het is belangrijk dat er wordt gezegd dat dat mbo'ers eigenlijk goud in handen hebben. Het wordt tijd dat de mbo'er in het zonnetje wordt gezet."