Ga naar de inhoud
Hitteprotocol

Extreme hitte tijdens Nijmeegse Vierdaagse: kan het doorgaan?

Babs Rijke van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse Beeld © EditieNL

Er is niet alleen extreme hitte op komst volgende week: de Nijmeegse Vierdaagse gaat dan ook van start. Tientallen kilometers per dag lopen in temperaturen van soms meer dan 35 graden, dat is niet mals. Daarom wordt de deelnemers geadviseerd om zich alvast bloot te stellen aan de warmte. Maar als het zo heet wordt, kan het evenement dan überhaupt doorgaan?

Dat het tijdens de Vierdaagse flink mis kan gaan met hitte, werd duidelijk in 2006. Toen overleden twee mannen, van 58 en 65 jaar. Drie mensen moesten worden gereanimeerd. Voor het eerst in de geschiedenis moest de Nijmeegse Vierdaagse worden gestaakt.

Hitteprotocol

Om dit soort heftige situaties te voorkomen, is de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse volop bezig met voorbereidingen. "We hebben een hitteprotocol", vertelt Babs Rijke van de organisatie aan EditieNL. "Daar staat een aantal maatregelen in die we kunnen treffen. Dat begint bij het advies aan wandelaars, zoals: koel af in de schaduw, doe iets op je hoofd."

On-Nederlands
Lees ook:
On-Nederlands heet: dinsdag boven de 35 graden, lokaal zelfs 39

Andere maatregelen zijn het inzetten van extra watertappen, vroeger starten met lopen of een kortere route aanhouden.

Wennen aan warmte

Mocht je meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse, dan kun je je voorbereiden op de warmte. Bijvoorbeeld door je lichaam alvast te laten wennen aan de hoge temperaturen, vertelt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie bij de Radboud Universiteit. "Je lichaam kan heel veel doen om de warmte te weerstaan."

Ze gaat verder: "We zijn als mensen gemaakt en in staat om ons aan te passen aan hoge temperaturen. Maar dan moet je je dus ook blootstellen aan de warmte." Dat betekent dat je niet alleen bij de airco moet gaan zitten, maar vooral naar buiten moet gaan. "Vierdaagse-lopers wandelen elke dag wel een uurtje. Je moet doen wat je normaal ook doet."

'Blijf eten en drinken'

Er zijn ook meer praktische dingen die je kunt doen, zoals je nek insmeren met zonnebrand en een pet opdoen, vertelt Ragna Debats, voormalig Europees kampioen trailrunnen. "Zorg voor niet teveel zon in je nek, om een zonnesteek te voorkomen", zegt ze. "Blijf ook drinken in kleine hoeveelheden en neem zeker één keer per uur een zouttablet."

Nijmeegse
Lees ook:
Nijmeegse Vierdaagse pakt wildpoepers harder aan: 'Ontbijt licht'

Ook qua voeding heeft Debats advies. "Als je loopt is het moeilijker om voedsel tot je te nemen en eten te verteren. In plaats van vast eten zou je daarom drinken moeten nemen met een papje erin. Babyvoeding is aan te raden", vertelt zij. Doe daarnaast vooral extra suiker, honing of zout bij je eten. "En probeer te blijven eten, ondanks de hitte."

Afgelasten?

Er zijn dus genoeg tips om je voor te bereiden op de warme wandeltocht, maar is het niet gewoon beter om de Vierdaagse af te blazen als het zo heet wordt? Er doen ook kinderen en ouderen mee. "Afgelasten is een van de ergste maatregelen, dat doen we liever niet", zegt Rijke.

De wandelaars

In totaal doen ruim 35.000 deelnemers mee aan de Vierdaagse. Dat zijn mensen in allerlei leeftijdscategorieën. Er doen kinderen mee, maar ook mensen boven de 85 jaar. Bijna 64 procent is 50 jaar of ouder, en 11 procent is zelfs 70 jaar of ouder.

Bron: 4daagse

Toch vindt er zondagochtend een overleg plaats om een advies te geven over de hete dinsdag. "Dan kunnen we het weer het meest exact voorspellen." Het team wordt gevormd door een meteoroloog, een inspanningsfysioloog, iemand van het Rode Kruis en een huisarts. "Op basis van hun advies nemen we een besluit. Daar komen we zondagmiddag mee naar buiten."

Andere factoren

Of het wandelevenement wordt afgelast heeft trouwens niet uitsluitend te maken met de temperatuur. "Het kan namelijk 35 graden zijn, maar als er een goede wind staat en als de luchtvochtigheid laag is, dan kan het best redelijk wandelweer zijn", vertelt Rijke. "Het hangt af van meer dan alleen de temperaturen."