Ga naar de inhoud
Vergeten groenten

Oerbiet en koolrabi moeten kinderen weer aan de groenten krijgen

Deze kinderen eten voor het eerst een meiknol Beeld © EditieNL

Meiknol, oerbieten, koolrabi, pastinaak, witte winterpeen en zwarte tomaatjes: zijn dat de geheime wapens om kinderen aan de groenten te krijgen? Startup Spoony denkt van wel. "De smaak is veel puurder."

Veel ouders zullen het probleem herkennen: groenten zijn veel kinderen een doorn in het oog. In Nederland eet 85 procent van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar er te weinig van, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Ontdekkingstocht

Het is een probleem waar Spoony zich voor inzet. Met het organiseren van de Gezonde Smikkelweken hoopt de startup kinderen deze zomer aan de groenten te krijgen. Vergeten groenten spelen daarin een grote rol.

"Kinderen vinden het hartstikke leuk om nieuwe dingen te ontdekken en ervaren", zegt Phaedra Mensen van Spoony tegen EditieNL. "Ze hebben veel verbeeldingskracht en houden van rare dingen."

Met
Lees ook:
Met dit bord zou je kind wél groenten eten

Tijdens zo'n ontdekkingstocht met vergeten groenten kunnen ze er zomaar achter komen dat zo'n meiknol of gele biet eigenlijk hartstikke lekker is. "Zo leren ze iets nieuws eten, naast de bekende snoeptomaatjes en komkommer." Bovendien zien veel vergeten groenten er vrolijker uit dan hun groene familie.

Veel opties

Een klein nadeel: veel van deze groenten liggen niet in de supermarkt. Groenteboeren hebben ze daarentegen wel. Groentegroothandelaar Gerrit van Gelder is er dol op. "Je kunt heel veel van vergeten groenten maken: van purees tot aan soep. De smaak is dan vaak veel puurder dan bij groenten die vaker in de winkel liggen."

Aantal
Lees ook:
Aantal jongeren met overgewicht gestegen: 'Leer ze van jongs af aan groenten eten'

Een voorbeeld is de oerbiet. "Die zijn enorm vergeten, maar wel heel erg lekker. De smaak is lekkerder dan die van de teeltbieten, die tegenwoordig vaak worden verkocht. Je kunt er heerlijke oerbietcarpaccio van maken." Een andere potentiële nieuwe favoriet van je kind: friet van koolraap.

"Achter veel vergeten groenten zit een verhaal", gaat Van Gelder verder. "Dat maakt de vergeten groenten interessant producten."