Maar liefst vijftigduizend foto's van het poppetje Knor waren er nodig om de gelijknamige stop-motionfilm te maken. Een uniek project van Nederlandse bodem. Vanaf vandaag is de film in de Nederlandse bioscopen te zien. "Mensen willen weer terug naar het ambachtelijke."
Knor vertelt het verhaal van de 9-jarige Babs die voor haar verjaardag een varkentje krijgt van haar opa de slager, die er een dubbele agenda op nahoudt. De film is gemaakt met de stop-motiontechniek. "Dat betekent eigenlijk dat het heel veel werk is", vertelt regisseur Mascha Halberstad, die de film samen met animatiestudio Holy Motion, maakte tegen EditieNL. "Maar echt heel erg veel werk. Het zijn vijftigduizend foto's; voor elke beweging maak je een nieuwe foto."
Ook al kan er tegenwoordig met computeranimaties alles gemaakt worden wat je maar kunt bedenken, toch is deze techniek volgens Halberstad beter. "Het is de oudste en beste manier van films maken. Het past helemaal in deze tijd. Je hebt alleen nog maar computeranimaties en misschien willen mensen juist weer terug naar het ambachtelijke."
Met dat ambachtelijke doelt de regisseur op het kleine varkentje dat ze in haar hand houdt. "Je ziet gewoon hoe het gemaakt is. Je kunt alles herkennen, de stof, de wol die erin geprikt is als zijn vachtje. Dat maakt het magisch, dat is absoluut de charme."
Shaun the Sheep
Stop-motionfilms worden vaker gemaakt in grote studio's zoals Aardman in Engeland, die de films Shaun the Sheep en Wallace & Gromit heeft uitgebracht. Maar ook Buurman en Buurman zijn gemaakt met diezelfde techniek. "Zo'n stop-motion animatie van Nederlandse bodem is vrij uniek, het is echt een tijdrovende klus. Het zijn processen van jaren", vertelt Floortje Smit, filmrecensent van de Volkskrant, tegen EditieNL. "Gelukkig zijn er een paar idioten die dit werk blijven doen. Het is gewoon keihard werken en zeker geen makkelijke weg. Je kunt er de kantjes niet van aflopen. Dat zie je direct terug in het resultaat."

Maar dat je alle details goed ziet maakt het volgens Smit ook heel charmant. "Bij Aardman zie je de vingerafdrukken nog in het poppetje staan. Dat het juist niet perfect is, maakt het zo mooi."
Rode canta
Maar met alleen techniek ben je er nog niet. Het verhaal moet natuurlijk ook boeiend zijn. Volgens Smit zit dat wel goed. "Dat het echt zo oer-Hollands is, dat maakt je toch ook een beetje trots. Er zit gewoon een rode Canta in."
Knor is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.