Ga naar de inhoud
Tropische dagen op komst

Warm weer tast medicijnen aan: 'Concentratie kan veranderen'

Zetpillen smelten bij te hoge temperaturen Beeld © EditieNL

Er zijn tropische temperaturen in het vooruitzicht, dus bereiden we ons goed voor op het gebied van hydratatie, kleding en airco. Maar als de temperatuur in huis stijgt ligt er nog een gevaar op de loer: de inhoud van je medicijnkast kan aangetast worden. Hoe houd je je voorraad veilig?

Bewaar medicijnen niet boven een temperatuur van 25 graden, zo luidt het advies van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). "Er is natuurlijk wel een marge", vertelt Annemieke Horikx van KNMP aan EditieNL. "Het is niet zo dat er bij 26 graden er meteen een probleem is. Maar als het echt gaat om langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, is dat niet goed."

Risico's

Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten en zijn vervolgens niet meer te gebruiken. Ook medicijnen met eiwit erin, zoals insulinespuiten, kunnen aangetast worden. "Het eiwit kan vervormen. Eigenlijk net als bij een gewoon ei", zegt Horikx.

Volgende
Lees ook:
Volgende week 30 of toch 40 graden? 'Onzekerheid is enorm'

Daarnaast moet je opletten op medicijnen waar vocht in zit, zoals neusspray. "Dit vocht kan verdampen, waardoor de concentratie van het medicijn verandert."

Om dit te voorkomen is het verstandig om alle medicijnen in een afgesloten ruimte zoals een kastje in een koele ruimte te bewaren. "Dat kan kan bijvoorbeeld de kelder of het toilet zijn", zegt Horikx.

Koelkast

In de koelkast kan eventueel ook, weet apotheker Evianne van der Kruk. Ze krijgt regelmatig vragen over dit onderwerp. "Op het etiket staat aangegeven of dat het betreffende medicijn in de koelkast kan. Maar dan moet die niet té koud zijn, anders kunnen er kristallen ontstaan."

Remco
Lees ook:
Remco kookt eigen medicijnen tegen MS in een bunker

Ze gaat verder: "Bovendien moet je ze er niet zetten als ze daarvoor al te warm zijn geweest, want het is onduidelijk wat er dan gebeurt met de samenstelling."

Ook als je op vakantie gaat met de auto is het verstandig om een koele plek te hebben voor je medicijnen, adviseert de apotheker. "Een koeltas bijvoorbeeld. Vul die dan niet met vrieselementen, maar bijvoorbeeld met flessen koud water."