Ga naar de inhoud
Boerenprotest

Protesteren met omgekeerde vlag: 'Het is niet verboden'

Omgekeerde Nederlandse vlaggen langs de weg Beeld © EditieNL

Omgekeerde Nederlandse vlaggen duiken steeds meer op in ons land. Het verkeerd omhangen van de vlag maakt onderdeel uit van het boerenprotest. Dat schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. Maar wat voor betekenis zit er nou eigenlijk achter? We vroegen het vlaggenexpert Theun Okkerse.

Marco Kroon liet zich vandaag negatief uit over het blauw-wit-rood dat bij de boerenprotesten veel te zien is. Hij noemde het op zijn LinkedIn-pagina 'een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht'.

'Noodsituatie'

Van oorsprong heeft het omkeren van een vlag niks met protest te maken: het was een noodsignaal. "Het werd vroeger op zee gebruikt om te laten zien dat een schip in nood was", vertelt vlaggenexpert Theun Okkerse van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde. "Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was. Het verwijst dus naar een noodsituatie."

Marco
Lees ook:
Marco Kroon vindt omgekeerde vlag 'belediging voor militairen'

De boerenprotesten zijn niet de eerste protesten waarbij het symbool wordt ingezet. "We zagen dat het eerste bij de gele hesjes. En ook bij coronaprotesten zagen we het." Het is om aan te geven dat je het niet eens bent hoe je behandeld wordt in het land. "Dat wat er gebeurt niet deugt. Het gevaar is wel dat als het heel veel gebeurt, dus bij elk protest een omgekeerde vlag, dan verliest het zijn kracht", zegt Okkerse daarover.

We zijn niet het enige land waarin het omdraaien van de vlag gebeurt als protest. "In Amerika werd de omgekeerde vlag ook als symbool gebruikt bij de bestorming van het Capitool. En in Canada kwam de omgekeerde Canadese vlag terug bij het truckersprotest."

Niet verboden

De vlaggendeskundige hoopt zelf dat het omdraaien van de vlag in ons land snel weer voorbij is. "Het is niet waar die voor bedoeld is. Bovendien werkt het sowieso alleen wanneer het een uitzondering is."

Al mag het wel gewoon: "Wij hebben in Nederland geen vlaggenwet die er bijvoorbeeld een boete op zet. Maar de ongeschreven wet of regel is dat je de vlag met respect moet behandelen en andersom gebruiken hoort daar niet bij."