Ga naar de inhoud
Personeelstekorten

Arbo Unie en FNV: 'Ga op vakantie, ook als werkgever moeilijk doet'

Vakantie is belangrijk om gezond te blijven Beeld © Getty Images

Sla je vakantie niet over. Dat is het advies van Arbo Unie aan alle werknemers. Juist in deze tijd van personeelstekorten en toenemende werkdruk moeten we op vakantie gaan, zo luidt de boodschap. Maar niet elke werkgever denkt daar zo over.

Veel werknemers gaan te lang door met werken, vertelt Willem van Rhenen van Arbo Unie. "Ze stellen de vakantie uit. Sommigen doen dat omdat ze zich verantwoordelijk voelen en door willen gaan, anderen omdat de werkgever dat vraagt."

Veeleisende werkgevers

FNV kan dat laatste beamen. "Wij horen verhalen van mensen die van hun baas niet op vakantie mogen", vertelt Bas van Weegberg van de vakbond aan EditieNL. "In sommige gevallen wordt hun verlof ingetrokken terwijl ze het al toegewezen hebben gekregen. Of de vakantie wordt verkort."

Eerste
Lees ook:
Eerste schoolvakanties beginnen: drukte op de weg verwacht

Het aantal meldingen hierover is gestegen ten opzichte van vorig jaar. "Vorig jaar ging het vooral om werknemers in de zorg, maar nu zien we het ook in andere sectoren waar de krapte groot is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer."

Gezondheid

Dat is kwalijk, vindt FNV. "Je bent juist toe aan vakantie en rust. Het is ook belangrijk om daarna weer aan het werk te kunnen." Het is vanuit de werkgever dan ook een kortzichtige vraag, aldus Van Weegberg. "De baas heeft er ook belang bij dat zijn werknemers gezond zijn. Zonder vakantie kunnen ze klachten krijgen of in een burn-out terechtkomen."

Coronavrij
Lees ook:
Coronavrij op zomervakantie? Deze regels gelden nog in vakantieoorden

Arbo Unie sluit zich daarbij aan. "Wij doen de oproep: stop op tijd", zegt Van Rhenen. "Vakantie is ontzettend belangrijk. De Universiteit Nijmegen heeft daar jaren geleden ook onderzoek naar gedaan. Als je geen vakantie houdt, word je eerder ziek en heb je zelfs een grotere kans op vroegtijdig overlijden. Wie frequent vakantie neemt, heeft ook een lager risico op een hoge bloeddruk en overgewicht."

Hij raadt aan om vakanties voor het komende jaar alvast te plannen. "Dan is het in ieder geval geregeld en kan iedereen er rekening mee houden. Dan kun jij voor de volle honderd procent opladen."

Wat zijn je rechten?

Je hoeft als werknemer ook niet te pikken dat je baas dit van je vraagt. "Je kan nee zeggen als je eerder het verlof toegekend hebt gekregen", zegt Van Weegberg van FNV. "Je baas moet zwaarwegende bedrijfsbelangen hebben om het alsnog door zetten."

Houdt je werkgever voet bij stuk? "Vraag om een schriftelijke reactie van je baas, bel je vakbond en check je cao."