Tweede Kamer

Kamer na vandaag met reces: 'Ik denk dat we nog wel worden teruggeroepen'

07 juli 2022 15:27 Aangepast: 07 juli 2022 15:34
Caroline van der Plas gaat niet op vakantie Beeld © ANP Foto

Het midden van het land heeft vanaf morgen zomervakantie. En ook politiek Den Haag debatteert vandaag voor het laatst. Maar omdat het met alle boerenprotesten, de oorlog in Oekraïne en de asielcrisis nogal onrustig is in ons land, is het misschien verstandig dat de Kamerleden niet te ver weg op vakantie gaan. De kans dat de Kamer terug moet komen van reces is groot.

Het zomerreces duurt van 8 juli tot en met maandag 5 september, de Tweede Kamer vergadert in deze periode niet. "Kamerleden gaan niet twee maanden op vakantie", legt Edgar Hoedemaker eindredacteur Stichting Montesquieu en van Parlement.com uit aan EditieNL.

"Er zijn veel werkbezoeken of ze gaan op stage bij een bedrijf. Of Kamerleden werken aan een nota- of initiatiefwet, want daar hebben ze in de zomer meer tijd voor. Ook worden er nog steeds Kamervragen gesteld, maar dan wel schriftelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jouke (16) noemt schot op tractor onbegrijpelijk: 'Ik heb geluk dat ik nog leef'

Uiteraard hebben Kamerleden ook vakantie. Maar die kan in geval van nood worden afgebroken wanneer de Kamervoorzitter, of dertig leden van de Tweede Kamer de andere leden terugroepen van reces. "Dat gebeurt bij hele grote urgente onderwerpen, zoals de coronacrisis."

Stikstofdebat

"Het zal me niks verbazen als het deze zomer ook gebeurt", gaat hij verder. "Zeker vanwege het hele stikstofdebat dat onder hoogspanning staat. Ook de crisis in Oekraïne kan een rol spelen, en wat ook speelt is de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hugo de Jonge test positief op corona

De afgelopen twee jaar kwam de Kamer terug van reces. De coronacrisis en de situatie in Afghanistan vorig jaar waren redenen om de Kamer terug te roepen voor een spoeddebat.

Vakantieplannen

Sommige Kamerleden kiezen er daarom voor om niet op vakantie te gaan. EditieNL vroeg verschillende leden naar hun vakantieplannen.

Caroline van der Plas van BBB is niet van plan om op vakantie te gaan. "Ik vind het heel raar dat de Tweede Kamer nu op slot gaat", zegt ze tegen EditieNL. "Ik had liever gezien dat we nog even waren doorgegaan omdat er zoveel aan de hand is. Ik denk dat we nog wel worden teruggeroepen." Zelf blijft ze daarom ook thuis. "Ik ga lekker in mijn tuin zitten."

Erg aan toe

Sylvana Simons van BIJ1 denkt daar anders over. "Ik heb wel degelijk vakantieplannen, ik ben er ook erg aan toe", laat ze aan EditieNL weten. "Het reces betekent dat de politieke vergaderingen even stilliggen, maar het werk gaat altijd door." Toch gunt ze zichzelf aan het eind van het reces twee weken vakantie. "Dan ga ik aan de andere kant van de wereld zitten en hoop ik dat iedereen mij met rust laat."

Thierry Baudet kiest ervoor niet op vakantie te gaan. "Nu kan ik eindelijk aan het werk, nu is er geen afleiding." Dat geldt ook voor zijn partijleden. "Mijn mensen werken allemaal door, we hebben cursussen gepland. Een heel programma vol. Tot rust komen doen we in de weekends."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore