Ga naar de inhoud
Rock and Rollator

Net zo fit blijven als Mick Jagger? 'Ga niet met pensioen'

Mick Jagger tijdens het optreden in Londen vorige week Beeld © Getty Images

Vanavond is het zover: de Rolling Stones treden eindelijk op in Amsterdam. Drie weken geleden werd het concert afgelast omdat Jagger corona had. Nu is hij weer kiplekker. Ook al is Jagger niet meer de jongste, hij staat nog steeds met een energie op het podium waar menig zeventigplusser een puntje aan kan zuigen. "Je stopt niet met dansen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je bent gestopt met dansen."

Over twee weken wordt Mick Jagger 79, maar zijn leeftijd houdt hem niet tegen. Vorige week trad hij nog op in Londen, en vandaag in Amsterdam. Hoe doet hij dat toch? Volgens geriater Judith Wilmer van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven kan het genetisch bepaald zijn dat je gezond oud wordt, maar voor een groot deel gaat het om leefstijl.

Concert
Lees ook:
Concert The Rolling Stones in de herkansing na corona Mick Jagger

"De belangrijkste eis om gezond oud te worden, is om niet te roken of te drinken", zegt ze tegen EditieNL. Daarnaast moet je ook geen dingen doen die je hoofd kunnen beschadigen zoals boksen of het koppen van ballen." Het is wel belangrijk om te blijven sporten. "Als je gezond oud wil worden, dan moet je elke dag iets van cardio doen en twee keer in de week krachttraining."

Bewegingsrichtlijnen

Om vitaal te blijven heeft de gezondheidsraad beweegrichtlijnen opgesteld.
Voor volwassenen is dit 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Vorig jaar haalde maar 47 procent van de Nederlanders deze richtlijnen.

Zieke
Lees ook:
Zieke man met Stichting Ambulance Wens alsnog naar Rolling Stones

Naast sporten raadt Wilmer ook aan om je vooral niet te gaan gedragen als een oud persoon. "Heel veel mensen denken: ik ben oud, ik kan vast niet meer sporten. Maar dat is niet zo. Je stopt niet met dansen omdat je oud wordt, maar je wordt oud omdat je stopt met dansen."

Niet met pensioen gaan

Dat geldt niet alleen voor bewegen maar ook voor werken. "Je moet gewoon lekker doorgaan, niet met pensioen gaan. Het is voor veel mensen moeilijk om bezig te blijven na hun pensioen. Het beste wat je kunt doen is om iets complex te gaan leren, bijvoorbeeld vioolspelen. In het begin is het afschuwelijk maar de winst is enorm."